
5x fietsen door de geschiedenis
Deze vijf fietstochten van Knooppunter vertellen je meer over ons rijke verleden, van koloniaal erfgoed tot militaire veldslagen.
Wat is een fietsknooppunt?
Het fietsnetwerk in Vlaanderen omvat duizenden kilometers schitterende fietswegen. Waar een of meer trajecten elkaar kruisen, ligt een fietsknooppunt. Aan de hand van de knooppunten kan je makkelijk fietsroutes samenstellen. We tippen hieronder vijf uitgestippelde routes.
1. In hartje Meetjesland (Oost-Vlaanderen)
Vanop het grootste met bomen omzoomde gemeenteplein van Oost-Vlaanderen ga je van start voor een vlakke, landelijke verkenningstocht van het Meetjesland. Via Lembeke zet je koers naar Eeklo, stad van o.a. de Herbakker, de middeleeuwse Huysmanhoeve en provinciaal domein Het Leen.
Eindigen doe je in Balgerhoeke. Dankzij het Schipdonkkanaal stond dit Vlaamse dorp er economisch zeer goed voor. Maar hierdoor werd het ook een militair doelwit tijdens beide wereldoorlogen. Sinds 1990 staat er een tankmonument dat de bevrijding op 15 september 1944 door Canadese troepen herdenkt.
2. In het spoor van Ambiorix (Limburg)
Deze fietstocht leidt je door het heerlijke Haspengouwse heuvellandschap. De beklimmingen worden rijkelijk beloond met prachtige panorama’s. Verder fiets je langs betoverende Haspengouwse kastelen, met als hoogtepunten de Landcommanderij Alden Biesen (tevens ideale picknickplek) en het wijnkasteel van Genoels-Elderen.
Ook eindigen doe je in schoonheid: in Tongeren, de oudste stad van België met een geschiedenis die leest als een spannend boek. Ideaal dus om na het fietsen nog wat op te steken, in het Gallo-Romeins Museum bijvoorbeeld. Tip: bezoek dit museum gratis met een museumpas.
3. Langs de slagvelden in de Westhoek (West-Vlaanderen)
Sinds 1918 is de Westhoek onlosmakelijk verbonden met de Eerste Wereldoorlog. Deze fietstocht brengt je langs tal van militaire begraafplaatsen en dodenakkers, langs beklijvende oorlogsmonumenten en half gebombardeerde bunkers.
In Ieper hou je even halt bij de Menenpoort en in de kazematten. Via het eeuwenoude Ieperleekanaal richt je het stuur naar Poelkapelle en Passendale waar in 1917 de gruwelijkste en meest zinloze veldslagen uit de Grooten Oorlog zijn uitgevochten.

Milo Profi

4. Van koloniaal erfgoed tot straffe boerenkost (Vlaams-Brabant)
Blikvanger van deze tocht, en tevens ook de plaats waar je van start gaat, is de Warande: het prachtige park van Tervuren. Behalve de uitgestrekte vijvers prijkt daar tussen het groen ook het boeiende AfricaMuseum met een unieke kijk op koloniaal erfgoed. Je weet dus wat gedaan voor of na deze fietstocht, die je doorheen de verrassend landelijke streek tussen Brussel en Leuven voert.
Zo wordt het plateau tussen het dal van de rivieren Voer, IJse en Dijle gedomineerd door uitgestrekte akkers en velden. Het is er heerlijk fietsen.
5. De slag om de Schelde (Antwerpen)
Je start aan het strand van Sint-Anneke, met een breedbeelduitzicht op 't Stad en de haven. Ook hier gaat het verleden niet onopgemerkt voorbij. Zo is er fel om de Schelde gevochten tijdens de Tweede Wereldoorlog in de befaamde Slag om de Schelde. De geallieerden wilden de monding vrij maken van strijdkrachten van nazi-Duitsland zodat Antwerpen een aanvoerhaven zou worden voor de geallieerde legers.
De fietstocht verloopt verder krinkeldewinkel door het gebied dat in de oksel van de grote Scheldebocht ligt. Je eindigt in het groen: met een passage langs het Vlietbos en het Sint-Annabos. Een tocht vol afwisseling dus, in de achtertuin van een wereldhaven.
Meer inspiratie?