Visit Genk lente

5x erfgoed ontdekken

Van een bijzondere fabriek tot een historische wandeling: deze bijzondere erfgoeduitjes nemen je mee naar de strafste verhalen uit onze geschiedenis.

1. De mijnsite van C-mine

De mijnsite van Winterslag in Genk werd in de jaren '80 definitief gesloten, maar vandaag bruist C-mine opnieuw van het leven. De meeste gebouwen kregen een nieuwe bestemming, met onder andere een bioscoop en een cultuurcentrum, maar toch vind je het verleden nog overal terug.

Tijdens een C-mine Expeditie duik je onder de grond en terug in de tijd: luister naar de verhalen en geluiden van de mijn, dwaal door een doolhof van gangen en eindig bovenop de oude schachtbok van meer dan 60 meter hoog.

2. Een art-nouveauparel in Westende

Villa Les Zéphyrs in Westende was in de jaren '30 de vakantiewoning van een rijke Gentse doktersfamilie. De authentieke villa met prachtige glasramen, een verzonken marmeren bad en originele interieurs neemt je mee naar een zonnige vakantiedag ergens in de jaren '30. Bovendien kan je aan de muren van de villa ook hedendaagse kunst spotten. 

4. De hoofdstad van de speelkaarten: Turnhout

Wist je dat Turnhout wereldberoemd voor zijn speelkaarten? In 1826 rolde het allereerste gedrukte kaartspel er uit de drukpers, en sindsdien worden de Turnhoutse kaarten uitgevoerd naar alle hoeken van de wereld. 

In het Nationaal Museum van de Speelkaart bewonder je speelkaarten van vroeger en nu, oude drukpersen en heel wat boeiende verhalen. Af en toe trekt een ervaren rot de oude stoommachine nog eens in gang: een unieke ervaring. 

5. Oude en nieuwe ambachten in Bokrijk

Bokrijk is al generaties lang een schoolreisklassieker en dat is volledig terecht: ook na je schoolcarrière is het openluchtmuseum een bezoek waard. Wandel door de tijd van je grootouders, piep binnen in hun huizen en ontmoet onderweg de pastoor of de herder.

Loop ook zeker eens binnen in een van de atelierschuren om zelf te proeven van de ambachten van vroeger en nu: leer een brood bakken, kruip achter een draaitafel om een potje te maken of timmer een vogelhuisje

Reeks
Museum