meisje in natuur

5x creatief wandelen met kinderen

"Zijn we er al?" Maak een einde aan het het gezeur en verander je wandeling in een spel of speurtocht: met deze 6 tips is een blokje om in je eigen buurt meteen een pak spannender.

1. Doe de truc met het eierdoosje

Kleine ontdekker in huis? Neem een leeg eierdoosje en teken of plak op de bovenkant allerlei dingen die je in de natuur kan vinden: kastanjes, herfstblaadjes, dennennaalden, mooie stenen ... Laat je fantasie de vrije loop of print lekker makkelijk de opdrachtenkaart van Klasse. Trek vervolgens het bos in en zet je speurneus op: wie heeft als eerste al zijn schatten gevonden? 

> Ga op schattenjacht in het bos 

 

2. Speel een spelletje bingo

Nog eentje voor de speurneuzen: een wandelbingo. Je kan zelf een bingokaart tekenen , of er online eentje downloadenEn wie als eerste alle verkeersborden, boomsoorten of automerken kan aanduiden, mag zo luid mogelijk BINGO roepen. 

Blijf je graag in de kerstsfeer? Maak dan een gezellige kerstversieringsbingo en spot onderweg kerstmannen die van daken bungelen, klassieke kransen aan de voordeur en die ene buurman die écht all the way gegaan is. 

> Kijk je ogen uit 

 

3. Leer de klassieke tochttechnieken

Wie in een jeugdbeweging zit kent ze misschien al, maar ook daarbuiten zijn de klassieke tochttechnieken een fijne manier om een wandeling te maken én je oriëntatievermogen bij te schaven. Stippel een route uit en laat de kinderen zelf de weg wijzen aan de hand van een kaart, bolletje-pijl of aan de hand van een echt kompas. 

Nog een optie: hang kralen in verschillende kleuren aan een touwtje (of prik verschillende snoepjes op een satéstokje) en geef ze een betekenis: bij een rode kraal moeten jullie naar links, een blauwe stuurt je naar rechts.

De scouts leert je hoe het moet.

 

4. Laat je leiden door het lot

Een wandeling is extra spannend als je niet weet waar je gaat eindigen. Laat jullie route dus eens bepalen door het lot: gooi aan elk kruispunt met een dobbelsteen, draai met je ogen dicht tien rondjes en wijs een richting aan, of wandel gewoon zo lang mogelijk rechtdoor. Iedereen verdient vakantie geeft nog heel wat tips voor originele wandelingen in je eigen buurt. 

> Laat je leiden 

 

5. Wandel een regenboog bij elkaar

Het principe van een regenboogwandeling is simpel: verzamel onderweg iets van elke kleur in de regenboog, of ga ermee op de foto. Om het extra spannend te maken kan je er ook een wedstrijdje van maken: wie als eerste een regenboog kan maken wint, en je mag geen voorwerp gebruiken dat iemand anders al gespot heeft. 

Reeks
Natuur en avontuur