Kunstwerk van Jean-Michel Folon

5 weetjes over Jean-Michel Folon

Folon is zo'n veelzijdige kunstenaar dat je hem gewoonweg niet kan omschrijven. Hij zegt het zelf het beste: ‘Eigenlijk ben ik geen schilder, geen tekenaar, geen affichemaker, geen schrijver, geen graveerder. Ik ben abstract noch figuratief. Ik behoor tot geen enkele school. Ik streef er niet naar om in een of andere kunstgeschiedenis te figureren. Ik heb niets uitgevonden want ik heb alles te danken aan iedereen. Ik begrijp mijn beelden niet, en iedereen mag ze begrijpen zoals hij wil. Ik heb alleen geprobeerd mijn eigen dromen vast te leggen, in de hoop dat anderen er die van hen aan vastknopen.’ Ontdek meer over hem met deze 5 weetjes.

1

Folon studeerde architectuur aan École nationale supérieure des Arts visuels de La Cambre in Brussel. Hij maakte zijn studies niet af en vertrok naar Bougival in Parijs. Voor de komende vijf jaar zal hij zich terugtrekken in een tuinhuisje om te tekenen.

2

In 1960 komt hij met zijn eerste tekeningen naar buiten, deze vielen niet in de smaak in Frankrijk. Hij besluit ze op te sturen naar Amerikaanse magazines zoals: Esquire, Horizon en The New Yorker. The New Yorker beslist zijn tekeningen te gebruiken op de cover. En zo werd Folons carrière gelanceerd.

3

Je kan zijn kunst ook vinden in twee metrostations. Hij fleurde het Brusselse metrostation 'Montgomery' op met een gigantisch schilderij van 165 vierkante meter. Er wordt een heuvelig landschap omringd door een prachtige regenboog afgebeeld. ‘Paysage’, een schilderij gemaakt voor Olivetti werd geplaatst in het Waterloostation in Londen.

4

In 1997 hield hij een expo in Knokke-Le-Zoute. Voor de gelegenheid maakte Folon ook een beeldhouwwerk: ’La mer, ce grand sculpteur’. Het kunstwerk is een bronzen man die bij vloed onder water staat. Het lijkt dan alsof de man recht staat in de zee.

5

Hij werd in 2005 benoemd tot Unicef-ambassadeur. De toenmalige Franse president Jacques Chirac verhief Folon in de Nationale orde van het Legioen van Eer. Dit is de hoogste Franse onderscheiding.

Meer over Folon