5 uitspraken om te doen alsof je iets van de koers kent

Praat mee over de Ronde van Vlaanderen bij een portie gemengd.

Zondag wordt de Ronde Van Vlaanderen gereden. Voor wie er helemààl niks van kent: dat is een wielerwedstrijd. Die middag vat wielerminnend Vlaanderen post voor de tv met een trappist en een portie gemengd.

Wie kijkt in gezelschap, op groot scherm of ter plekke langs de weg gaat staan: memoriseer deze quotes en je kan gezellig meepraten.

 

1. "Ik vond de finale over de Muur en de Bosberg toch beter"

Het parcours van de Ronde Van Vlaanderen wijzigt af en toe. Je kan daar maar beter een mening over hebben - deze bijvoorbeeld.

Toen de finish enkele jaren geleden werd verlegd van Meerbeke naar Oudenaarde, werd de legendarische Muur van Geraardsbergen geschrapt uit het parcours. Dat lokte zodanig veel negatieve reacties uit dat de Ronde er sinds 2017 opnieuw langs rijdt.

Weetje: de kasseien op de Muur zijn horizontaal geplaatst. Daardoor vormt de weg eigenlijk een kleine trap. Zot!

 

2. "Iedereen weet dat je de Paterberg bij de eerste vijf moet opdraaien"

De Paterberg in Kluisbergen werd in 1986 aangelegd en prompt opgenomen in het parcours van de Ronde. De kasseien zijn sinds 1993 zelfs een beschermd monument.

Samen met de Koppenberg en de Oude Kwaremont is de Paterberg een van de zwaarste hellingen van de wedstrijd. Het is een smalle kasseiweg met stijgingspercentages tot 20%. De Paterberg is de laatste grote helling: daar moet het dus gebeuren.

De beste stuurlui staan natuurlijk aan wal. Je kan ook zelf meerijden ...

 

3. "Amai, die is bezig aan een chasse patate"

Een chasse patate, dat is een achtervolging die eigenlijk geen zin meer heeft. Je weet wel, zoals een renner die niet bij de eerste vijf de Paterberg is opgedraaid. Maar dat is natuurlijk de schoonheid van de koers: afzien, het snot voor uw ogen rijden, heroïsch ten onder gaan.

Wie geniet van het lief en leed van de kasseienvreters, zal smullen van de fototentoonstelling 'De Ronde door de lens van de pers'. En je kan daar tenminste rustig naar kijken - in tegenstelling tot naar het peloton dat in 3 seconden voorbijzoeft.

 

4. "Vroeger waren er geen kopgroepen. Roger reed voorop en de rest was peloton"

Het is erg bon ton om smalend te doen over de koers van tegenwoordig. We hebben het uiteraard over Roger De Vlaeminck. Hij staat erom bekend dat hij de prestaties van hedendaagse renners graag relativeert.

Vroeger waren de parcours zwaarder en de fietsen waren minder geavanceerd. "In de tijd van Roger moesten renners nog hun eigen kasseien meebrengen." Ben je ook nostalgisch aangelegd? Fotograaf Stephan Vanfleteren bracht de flandriens prachtig in beeld. Ga kijken in Herzele

 

5. "Hier ging Museeuw in 1998 op de grote plateau"

Eentje om het af te leren, en omdat je Johan Museeuw toch eens moet vermelden. Waar je dit precies zegt, maakt eigenlijk niet zoveel uit.

Kies wel een steile helling uit voor een optimale spektakelwaarde van je uitspraak. Want de grote plateau, dat is het grootste tandwiel van een fiets. Een grote versnelling dus, en dat is extra lastig op hellingen. Johan toch!