Stadsmuzikantenfestival Tongeren

5 tips voor dit weekend

Nog geen idee wat te doen in het weekend van 25 en 26 juni? We geven vijf tips met veel muziek, dans ... en een feest met garnalen.

 

1. Selfies avant la lettre in BOZAR

Vivian Maier werkte vanaf de jaren '50 als kindermeisje in New York en Chicago. Ze documenteerde de wereld rond haar nauwgezet, maar drukte zelden of nooit haar foto's af. Pas in 2007 werd haar gigantische oeuvre ontdekt: meer dan 120.000 negatieven, films, audiofragmenten ... Maiers werk zit vol straattaferelen, portretten, kinderen, en vooral veel zelfportretten, weerspiegelingen van haar gezicht of schaduw. In BOZAR kan je meer dan 80 van die zelfportretten bekijken: ze nemen je mee op sleeptouw door de straten van New York en Chicago. 

 

2. Een predikheerlijke zomer in Mechelen

Van eind juni tot eind augustus kan je op de gezellige binnenkoer van Het Predikheren, de bibliotheek van Mechelen, terecht voor een Predikheerlijke Zomer: een reeks zonnige jazz- en improvisatieconcerten. De zomer wordt op vrijdag afgetrapt door Pascal Mohy, een pianist uit Luik, en Ben Sluijs, een Antwerpse saxofonist, die hun klanken prachtig laten samensmelten. 

 

3. Mozarts leven en liefdes in de opera

In 1992 verblufte Anne Teresa De Keersmaeker het Festival van Avignon met haar nieuwste Rosas-productie, Mozart / Concert Ariasen vandaag mogen de dansers van Opera Ballet Vlaanderen de iconische choreografie op de aria's van Mozart opnieuw opvoeren.

In een intiem decor gaan dertien dansers en drie zangeressen verschillende allianties aan met elkaar. Nu eens schaduwen hun bewegingen die van de piano of het orkest, dan weer is de stem een leidraad. De dansers knipogen naar Mozarts leven en liefdes, en gooien soms vrolijk alle logica overboord. 

 

4. Feest met garnalen in Oostduinkerke

In Oostduinkerke staat het laatste weekend van juni traditioneel in het teken van de Garnaalfeesten. Er valt dan heel wat te beleven: bewonder de optocht van de garnaalvissers te paard, snuister over de folkoremarkt en geniet van optredens. Of misschien waag je wel je kans tijdens het Belgisch Kampioenschap garnalen pellen

 

5. Overal muziek in Tongeren

Tijdens het Stadsmuzikantenfestival in Tongeren worden zeven bands en muzikanten heel even (weer) straatmuzikant: ze maken muziek in het charmante begijnhof. Ideaal voor een gezellige stadswandeling: laat je leiden door je oren en blijf even staan om jong muziektalent te ontdekken.

    

Hier kan je ook naartoe dit weekend