Raversyde

5 openluchtmusea om de lente te vieren

Geen idee waarnaartoe op een mooie lentedag? Trek eens met de kinderen naar een openluchtmuseum: op deze 5 plekken ontdek je kunst en verhalen, én mag je ravotten in de natuur.

 

1. Bouwen en spelen in het Karrenmuseum

Het Karrenmuseum zit verstopt in de bossen van Essen. In en rond een open loods kan je meer dan 300 ongemotoriseerde voertuigen bewonderen, en dat is veel cooler dan het klinkt: van de sierlijkste koetsen tot een ambachtelijke ijskar. 

Een wandeling door het museumpark leidt je langs heel wat plekken die tot de verbeelding spreken, en je mag zelf ook meedoen: bouw mee aan een paradijselijk insectenhotel of de gekste kar waar een koetsier alleen maar van kan dromen. Zoek tussendoor een leuk picknickplekje uit in het museum en leef je uit met een van de heerlijk nostalgische spelletjes uit de speelhut, van zakspringen tot steltenlopen.

 

2. Overal kunst in Verbeke Foundation

Verbeke Foundation is een bijzondere plek. In de oude loodsen van een voormalig transportbedrijf (en de 12 hectare aan natuur die errond ligt) worden duizenden hedendaagse kunstwerken tentoongesteld. Dwaal door het natuurgebied en ontdek overal verrassende, gigantische of net piepkleine kunstinstallaties: in sommige kan je binnenkijken, andere mag je beklimmen en er is er zelfs eentje waarin je kan overnachten

 

3. Speuren in het Klankenbos

In het Klankenbos in Neerpelt kan je op zoek naar vijftien prikkelende doe-installaties: hier kan je geluid voelen, naar de muziek van de wind luisteren of even bellen met een boom. Voor kinderen is er ook een spannend bosspel: kunnen jullie alle woorden vinden en er een lied mee maken? 

 

4. De verhalen van het Middelheimmuseum

Het Middelheimmuseum in Antwerpen is een groot beeldenpark, met klassieke beeldhouwwerken maar ook moderne installaties. Of wat dacht je van een kunstwerk waar je in mag kruipen? 

Ga in het park op stap met Radio Woordenwoud in je oren: verschillende jeugdauteurs vertellen een grappig, spannend of ontroerend verhaal bij een van de kunstwerken in het museum. Liever wat actiever? Het museumspel Muzzzé stuurt je op ontdekking met een koffertje vol spelletjes, opdrachten en ander leuks.

 

5. Tijdreizen in Raversyde

Een bezoekje aan Domein Raversyde in Oostende is een reis door de tijd: je dwaalt er door een doolhof aan bunkers en ondergrondse gangen, de laatse Duitse verdidigingslinie tijdens de Eerste Wereldoorlog. Even verder wandel je door het middeleeuwse vissersdorpje Raversyde, dat er nog precies uitziet zoals in 1465. 

Een familiezoektocht wijst de weg door een fototentoonstelling op het domein: speur naar Vlieg in de gigantische luchtfoto's van vroeger en nu en ontdek bijzondere details. Vergeet ook niet om een wandeling in het natuurpark (mét buitenspeeltuin) te maken. 

 

Lees ook

9x wonderlijke machines ontdekken met kinderen

Verder lezen 

De leukste speelbossen voor lekker vuile kleren

Verder lezen 

5 frisse lentewandelingen voor het hele gezin

Verder lezen 

5 expo's om je kinderen mee naartoe te nemen

Verder lezen