Museum voor Natuurwetenschappen

5 musea voor kleine dierenvrienden

Kleine dierenvriend in huis? In deze vijf musea mag je van dichtbij kennis maken met kleurrijke paradijsvogels, kleine kriebeldiertjes en zelfs echte dinosaurussen.

 

1. Bouw een insectenhotel in het Karrenmuseum

Het Karrenmuseum ligt diep in de bossen van Essen. In het openluchtmuseum kan je wel 300 karren bewonderen, van een oude ijskar tot een echte postkoets. Maar euhm ... hoe geraakten al die karren vooruit zonder motor? Tijdens een creatieve zoektocht word je op sleeptouw genomen door zes lastdieren. Want je ziet het misschien niet, maar eigenlijk is dit museum een grote beestenboel.  

Nog niet uitgespeeld? Hou dan nog even halt in het insectenlabo van het museum. Op een grote lichtbak ontdek je hoe de larven van een lieveheersbeestje eruitzien of hoe borstelig de voelsprieten van een meikever zijn. En bouw jij ook mee aan het reusachtige insectenhotel? 

 

 

2. Volg het spoor van de dieren in het Natuurpunt Museum

In het Natuurpunt Museum in Turnhout leer je alles over hoe dieren op stap kunnen in Vlaanderen. Want door al onze drukke snelwegen kunnen ze niet altijd veilig oversteken. Luister naar het verhaal van de dieren en volg hun spoor door het museum: kruip door een faunatunnel, of help mee bouwen aan een ecoduct. 

 

3. Ga op onderzoek in de Wereld van Kina

In De Wereld van Kina: de Tuin vind je niet alleen honderden planten en bloemen, maar ook ontelbaar veel dieren. Twee speurtochten sturen je coronaproof op ontdekking: ga op zoek naar kriebeldiertjes en spinnenwebben, en bewonder de gezellige huisjes die de dieren in de tuin kregen. 

In het museum bij de Tuin leer je alles over de bijen, en hoe het werk van een imker eruit ziet. Wist je dat onze supermarkten heel wat leger zouden zijn zonder de bijtjes? In de zomer kan je in de tuin ook een echt bijenvolk aan het werk zien - met wat geluk spot je zelfs de koningin. 

 

4. Spot paradijsvogels in LABIOMISTA

LABIOMISTA in Genk is een openluchtmuseum vol bijzondere kunstwerken, maar eigenlijk is het ook een beetje een dierentuin. In een speciale audiogids op kindermaat nemen acteur Tom Van Dyck en de kunstenaar Koen Vanmechelen je mee op pad. Onderweg vertellen ze alles over de kunst op het domein, en over de dieren die er wonen: maak kennis met struisvogels, dromedarissen en kleurrijke paradijsvogels. 

 

5. Ontdek al het leven op de planeet in het Dinomuseum

Het Museum voor Natuurwetenschappen in Brussel (ook wel gekend als het Dinomuseum) is een paradijs voor kleine dierenvrienden. Je bewondert er levensechte pinguïns, reptielen en zelfs dieren die al lang uitgestorven zijn, met een hele zaal vol echte dinosaurusskeletten.

Extra bijzonder is de nieuwe galerij, Levende Planeet. Hier ontdek je meer dan 850 diersoorten (van giraffen tot bladluizen) met 3D-modellen die je mag aanraken, animaties en geluidsfragmenten. In de twee ontdekkingsruimtes van de galerij mag je zelf aan de slag: kijk door een microscoop, bestudeer levende diertjes en doe mee met leuke activiteiten. 

 

Met je museumpas kan je alvast gratis naar het Karrenmuseum, de Wereld van Kina en LABIOMISTA. En kinderen krijgen bij de meeste expo’s een voordeeltarief.

 

Lees ook

Reeks
Cultuur voor kinderen