De majestueuze buitenkant van het Dr. Guislain-museum

5 musea die je waarschijnlijk nog niet bezocht hebt

Mag het eens iets anders zijn? We selecteerden voor jou 5 musea die je waarschijnlijk nog nooit hebt bezocht. Hoog tijd om iets nieuws te ontdekken!

1. Het huis van Alijn

Het Huis van Alijn is volledig gewijd aan het dagelijks leven. Geen fancy schilderijen of saaie historische informatie. Neen, het museum belicht het dagelijkse leven in de twintigste eeuw en bezit een duizelingwekkende collectie aan banale voorwerpen: van retroblenders tot oldschool koffiemolens.

Alle voorwerpen vertellen op hun eigen manier de kleine en grote verhalen van het leven. Je leert er meer over de gewoontes, tradities en rituele uit het verleden. Een mooie trip down memory lane.

 

2. Museum Dr. Guislain

Het Museum Dr. Guislain is een oude psychiatrische instelling dat informatie bijhoudt over hoe men in de middeleeuwen onmenselijke praktijken voerden op krankzinnigen en hoe vrouwen werden vervolgd als heksen.

Het museum dat vernoemd is naar zijn oprichter, Jozef Guislain, bevat aangrijpende maar zeker ook absurde (waargebeurde) verhalen die tot je verbeelding spreken door middel van talrijke foto’s, objecten en installaties. Onder andere een angstwekkende zaagmachine, die gebruikt werd bij operaties om de tip van een schedel af te zagen, maakt van de voormalige psychiatrische instelling een creepy plek.

 

3. Verbeke Foundation

Het museumdomein ligt pal naast de snelweg in Kemzeke, klinkt niet al te aantrekkelijk, maar wel heel makkelijk te bereiken met de auto. Het openbaar vervoer of de fiets is een ander verhaal: anderhalf uur, even lang als een autorit naar Rotterdam. De permanente private collectie van Geert Verbeke is de droom van vele kunstkenners. Ook jonge kunstenaars verdienen een plaats in de wisselende tentoonstellingen. Symbiose van natuur en kunst staan centraal in de Verbeke Foundation. Achteraf kan je nog een wandeling maken in het omringende beeldenbos.

 

4. Art & Marges Museum

Het Art & Marges Museum bevindt zich in de Marollen, de oudste volksbuurt van Brussel, en beschikt over een originele verzameling aan kunstwerken. Wat het museum zo uniek maakt is dat het gewijd is aan outsiderkunst.

De kunstwerken werden namelijk gecreëerd door kunstenaars met een mentale beperking of die opgenomen zijn in een psychiatrische instelling. Ook selfmade schilders krijgen een plaatsje in de collectie.

 

5. Mu.ZEE

Mu.ZEE is een kunstmuseum dat anders durft zijn. Het heeft werken van James Ensor tot en met Luc Tuymans, maar biedt regelmatig kansen aan jonge kunstenaars om tentoon te stellen. Elke kunstliefhebber wandelt hier met een glimlach buiten.

Opgelet: dit museum is tijdelijk gesloten tot 1 juni 2021

 

Tip: bezoek de bovenstaande musea extra voordelig 

Ken je de museumpas al? Met een museumpas op zak kan je meer dan 200 Belgische musea gratis bezoeken, inclusief de musea in dit artikel.  

 

Meer inspiratie

Reeks
Museum