UiT

5 kleine (maar fijne) musea voor kinderen

Zin om eens iets nieuws te ontdekken met het hele gezin? Deze musea ken je misschien nog niet, maar ze zijn zeker een uitstapje waard: ontdek alles over vergeten groenten, kaartspelletjes of de kelder van een keizer.

1. De ronkende persen van het Nationaal Museum van de Speelkaart

Wist je dat Turnhout de hoofdstad van de speelkaart is? In het Nationale Museum van de Speelkaart leer je alles over hoe kaarten gemaakt worden, en als je geluk hebt wordt de oude stoommachine voor je ogen in gang getrokken. Met de Erfgoedapp kan je een spannende zoektocht door het museum maken, vol doe-opdrachten, grappige verhalen en gekke geluiden. 

Nog niet uitgespeeld na je bezoek aan het museum? Op de website van het speelkaartenmuseum vind je nog enkele leuke activiteiten voor thuis: druk zelf een kaartspel of leer indrukwekkend goocheltrucjes. 

> Ga op ontdekking

 

2. De lekkernijen van het Bakkerijmuseum

Het Bakkerijmuseum in Veurne is een feest voor kleine lekkerbekken. Met een gezinszoektocht mogen jullie samen op stap in een wondere wereld vol wafelijzers, speculaasplanken en andere bijzondere bakkersattributen. Tijdens de schoolvakanties mag je bovendien ook zelf je handen uit de mouwen steken tijdens een overheerlijke bakworkshop.

> Bak ze bruin 

 

3. De vergeten groenten van 't Grom

In een 18de-eeuwse boerderij in Sint-Katelijne-Waver vind je 't Grom, oftewel het Groentemuseum. Boer Achiel neemt je in een grappige audiotour mee door het doemuseum en - vooral - de prachtige tuinen errond en leert jullie alles over de groenten en kruiden die er groeien: sommige al lang vergeten en andere nog altijd op ons bord. 

> Wie lust ze allemaal? 

 

4. De keizerlijke kelders van het Coudenbergpaleis

 Wist je dat Keizer Karel ooit midden in Brussel woonde? Van zijn indrukwekkende paleis, het Coudenbergpaleis, blijven vandaag enkel nog de ondergrondse kelders over. Tijdens een bezoek duik je met een zaklamp en een overlevingsrugzakje in de ondergrondse gangen en leer je zo de geschiedenis van Brussel kennen. 

> Op stap met keizer Kareltje

 

5. De Kaasquiz van De Oude Kaasmakerij

In het Kaasmuseum in Passendale kom je te weten waarom er gaatjes in kaas zitten, waarom je een koe twee keer per dag moet melken en welk land de meeste kazen heeft. Speurneuzen mogen ook meespelen met de Kids Kaas Quiz: ga op zoek naar de melkflessen die in het museum verstopt zitten, los de opdrachten op en ontmasker de kaasdief. 

> Word lid van de kaasbrigade 

 

 

Tip: bezoek de bovenstaande musea extra voordelig 

Kinderen kunnen vaak gratis of goedkoper naar musea. Met een museumpas kan ook jij als volwassene met een fikse korting naar meer dan 200 musea in heel België, waaronder heel wat van de musea in dit artikel. 

 

 

 

Nog meer musea en expo's voor kinderen?

Tot di 15 aug

Ronduit Stoppeltje

Brussel
Tot zo 10 sep

Expo: 'Skyline. Hoogbouw in de Lage Landen'

Gent
Reeks
Museum