gebouw museum WIELS

5 Brusselse musea met de mooiste architectuur

In Brussel vind je art nouveau, De Stijl, Bauhaus en nog veel meer bouwstijlen. Begin bij deze 5 musea en ontdek de stijlvolste gebouwen van Brussel.

1. CIVA

Sorry, we spelen meteen een beetje vals want op zich is er niet veel speciaals aan het gebouw van CIVA zelf. Het Internationaal Centrum voor Stad, Architectuur en Landschap heeft vooral een gigantische hoeveelheid architecturale schatten in de archieven liggen. Ze bewaren collectiestukken van geniale Belgische (landschaps)architecten zoals Victor BourgeoisRené PechèreHuib HosteRenaat BraemJules BuyssensVictor HortaRobert Puttemans en Paul Duvigneaud. De archieven bestaan uit plannen, kaarten, maquettes, meubels, decorstukken en nog veel meer.

2. Hotel Solvay

Hotel Solvay bevindt zich in de befaamde Louizalaan. De beroemde Belgische architect Victor Horta kreeg carte blanche voor het ontwerp van dit huis. Horta werd dé avant-gardist van de art-nouveau door zijn ontwerp. Hotel Solvay, samen met drie andere creaties van Horta, behoren nu tot het UNESCO-werelderfgoed.

Het meest adembenemende deel van het huis ligt al direct achter de deur: een dubbele, open trap met typische zweepslagmotieven op de eerste etage een hoog en -breed schilderij in impressionistische stijl. Via verschillende lichtkoepels en veel ramen valt er rijkelijk licht in het huis.

3. Riolenmuseum

Om de geschiedenis van de stedelijke indeling in Brussel écht te begrijpen, kruip je best eens onder de fundamenten. In het Riolenmuseum kom je alles te weten over de afgrijselijke stank die er in de stad hing en hoe ze dat probleem hebben opgelost door de overkapping van de riolen en de Zenne. Neem een kijkje in een stukje van het riolennetwerk van 1.900km (!) en besef dat dit een van de belangrijkste bouwuitvindingen is ooit. Vergeet geen schoenen aan te trekken die vuil mogen worden.

4. Villa Empain

Net zoals bij art nouveau komen de rijke kleuren en overdadige versieringen bovendrijven bij de art deco. Maar deze keer zien we eerder strakke geometrische vormen en is de bouwstijl meer gebaseerd op de nieuwe technologie van de 20ste eeuw. Daar lustte Belgische industriëel Louis-Jean Empain wel pap van en hij vroeg de gegeerde Zwitserse architect Michel Polak om zijn huis te bouwen. Deze art-decotempel bevat een badkamer in blauw mozaïek, een ingenieus systeem van controleerbare verlichting en een adembenemend zwembad.

5. WIELS

Echtgenoten Lambert Wielemans en Constance-Ida Ceuppens beslissen in 1862 om bier te gaan brouwen. De zaken gaan goed en enkel generaties en verhuizen later komt de brouwerij terecht in een moerasgebied in Vorst. Om het succes bij te benen beslist de familie om een nieuwe brouwzaal te bouwen en ze kiest architect Adrien Blomme om het gebouw te ontwerpen. Het gebouw is op dat moment de grootste brouwzaal van Europa en straalt succes uit dankzij de industrieel modernistische bouwstijl. Vandaag vind je er topstukken uit de moderne kunst in het WIELS maar je kan er net zo goed een rondleiding volgen over de geschiedenis van het gebouw en de brouwerij.

Met de museumpas ga je gratis naar zo'n 200 Belgische musea, waaronder deze Brusselse parels.

Reeks
Museum