UiT

35 gezellige en kleinschalige bioscopen

Dit zijn de sympathiekste cinema's in Vlaanderen en Brussel. Je kijkt er naar een film zoals thuis - intiem en gezellig - maar dan op groot scherm.

Fan van buurtbioscopen, kleine zaaltjes, familiale sfeer en af en toe een meer uitdagende film? In deze 35 cinema's zal je je helemaal thuis voelen. 

 

Antwerpen

 1. Cartoon's in hartje Antwerpen vertoont een mix van arthousefilms en populaire titels, met veel aandacht voor Belgische films. Zoals de naam doet vermoeden komt ook de animatiefilmfan hier aan zijn trekken.

 2. De Cinema, een fonkelnieuwe bioscoop in de Antwerpse theaterbuurt, is een initiatief van kunstencentrum De Studio en het M HKA. Hier proef je van filmgeschiedenis en filmactualiteit, van het zwaardere denkwerk tot popcultuur.

 3. Filmhuis Klappei in Antwerpen is een minuscule buurtbioscoop in een oud politiekantoor, inclusief cellen en tralies. Er is maar één zaaltje - en een gezellige bar. Toch vind je hier alle genres: van familieblockbuster tot arthouseparel. 

 4. De Roma in Borgerhout is nu bekend als concertzaal, maar van oorsprong is het een bioscoop. In de nostalgische filmzaal Cinema Roma geniet je echter nog altijd van oude klassiekers en kwaliteitsfilms uit alle contreien. De warme ontvangst van de enthousiaste vrijwilligersploeg maakt dat je je er meteen thuis voelt.

 5. In de prachtige Cinema Rix in Deurne proef je elke dinsdag van de betere film. Op woensdagnamiddag zijn kinderen baas en 's avonds wordt een populaire titel vertoond. Je kan er ook regelmatig naar optredens en comedyshows.

 6. De vrijwilligers van Filmhuis Mechelen vertonen al sinds 1977 wekelijks een kwaliteitsfilm in hartje Mechelen. Het slotfeest is elk jaar een legendarische afsluiter van het seizoen. 

 7. Studio Geel in - hou je vast - Geel combineert kaskrakers met zogenaamde filmparels: minder bekende films die de eigenaars kunnen smaken. De programmatie plaatsen ze wekelijks via een Word-documentje op hun Facebookpagina. Sympathiek!

 8. In Studio Rubens in Zwijndrecht bekijk je Vlaamse titels, internationale kaskrakers of familiefilms. Geniet ondertussen van een streekbiertje of glas wijn tijdens de film. Ook hun website is erfgoed en een bezoekje waard. 

 9. In Cinema4You in Zwijndrecht beleef je film in '6D', met mist, water, vuur, bliksem, sneeuw en zelfs geuren. Hier word je als VIP behandeld: er is zelfs een sms-systeem om je hapjes en drankjes te laten brengen in de zaal. 

 10. De nostalgische Cine Variétés in Lier vertoont voor elk wat wils, met regelmatig extraatjes zoals een ingeleide film of een vertoning van een oudere klassieker. Ook het huisreglement is een aanrader, met duidelijke taal zoals: "U bent geen duif, en een cinemazaal is geen duivenhok."

 11. Cinema Lumière in Mechelen serveert een ruim filmaanbod voor jong en oud, met heel wat arthouse films en uitstekende documentaires in de programmatie. Lumière heeft bovendien ook nog filmzalen in Antwerpen (in de hierboven vermelde Cinema Cartoon's, en in het Fotomuseum) en in Brugge

 

Oost-Vlaanderen

 1. Het sfeervolle Studio Skoop in Gent is een bekend adres voor elk filmliefhebber. Je bekijkt er (bekroonde) films uit alle hoeken van de wereld. Napraten kan in het gezellige café.

 2. Al even beroemd is de Sphinx, pal op de Gentse Korenmarkt. Ook hier ontdek je kwaliteitsfilms met naam. Vaste waarde in het programma zijn de vertoningen van opera en ballet van het Londense Royal Opera House. 

 3. KASKcinema in Gent vertoont films voor durvers: festivalhits die in België geen traditionele distributie vonden, klassiekers en cultfilms, documentaires en animatiewerk, audiovisuele experimenten en kortfilms. 

 4. In Cinema Focus in Geraardsbergen ben je te gast bij een kenner: de bioscoop is eigendom van filmproducent en regisseur Marc Punt. Met vier zalen is er bovendien voor elk wat wils.

 5. Cinema Albert in Dendermonde bestaat al meer dan honderd jaar. Vandaag kijk je er naar bekende films met de modernste techonologie. 

 6. Ook Cinema Central in Ninove viert dit jaar zijn honderdste verjaardag. Deze gezellige buurtbioscoop legt de nadruk op familiefilms.

 7. Cine Aalst heeft zelfs twee locaties: Cinema Palace en het Feestpaleis, samen goed voor zeven zalen. Er zijn bovendien geregeld ladies nightsSeniorenavonden en extraatjes zoals een marathonvertoning van de sitcom Friends.

 

West-Vlaanderen

 1. Cinema De Keizer in Lichtervelde zag het levenslicht in 1924 en heeft nog altijd de charme van toen. Nestel je in de oude zeteltjes in de parterre of op het balkon en wacht vol spanning tot het gordijn openschuift ... Na de coronaperiode heropende de Cinema als Cultuurhuis De Keizer: vanaf nu kan je je niet enkel voor films in de prachtige zaal nestelen, maar ook voor voorstellingen en concerten. 

 2. Stadscinema Lumière huist in het historisch centrum van Brugge in een pand uit 1580 waar ooit een marionettentheater was gevestigd. Ook hier beleef je het vintage cinemagevoel.

 3. Met haar 5 zalen was Budascoop in Kortrijk ooit de grootste bioscoop van het land. Nu is ze deel van Kunstencentrum Buda. Je ontdekt er films die in de grote zalen geen kans krijgen, naast digitaal gerestaureerde klassiekers.

 4. Cinema Rio in De Haan heeft maar één zaaltje (met balkon) maar zit tjokvol charme. Je bekijkt er bekende films voor jong en oud. 

 

Vlaams-Brabant 

 1. Cinema ZED vertoont op twee locaties in Leuven: in het STUK en in twee splinternieuwe zalen in de Vesaliusstraat. Je geniet hier van zowel kaskrakers als kleine wereldfilms. Opvallend: Cinema ZED vertoont geen reclame en je mag niet met snoep of drankjes in de zaal.

 2. In de oude gebouwen van de Citadel van Diest zit Cinema Paradiso verstopt: een klein filmzaaltje waar je elke vrijdagavond terecht kan voor filmparels uit alle hoeken van de wereld. Elke tweede zondag van de maand zijn ook de kleine cinefielen welkom voor een kinderfilm op het grote doek. 

 

Brussel

 1. Filmmuseum CINEMATEK heeft een van de belangrijkste filmcollecties ter wereld, met tienduizenden titels. Daaruit wordt zorgvuldig een programma samengesteld. Bijzonder: je kan er ook stomme films uit de oude doos bekijken, met live pianobegeleiding.

 2. Flagey is het prachtige oude radiogebouw van de Belgische Radio-omroep dat omgebouwd werd tot cultureel centrum. Behalve voor muziekopvoeringen en lezingen, kan je er terecht voor meestal onbekende filmpareltjes

 3. In de Koninginnegalerij vind je een bijzondere architecturale parel in art-decostijl. Alleen al daarvoor is Cinéma Galéries een bezoekje waard. Er is vooral aandacht voor experimentele (animatie)films.

 4. Nog meer galerijen: goed verstopt in de centrumgalerijen ligt Cinema Aventure, dat graag uitpakt met zijn extra zachte en ruime zetels. Hier bekijk je een breed scala aan genres, van bekende titels tot kleine docu's.

 5. De legendarische Styx in Elsene vertoont in een zaaltje met nog geen 40 plaatsen. Hier bekijk je arthousefilms en tijdloze klassiekers, met regelmatig filmconcerten en andere evenementen. 

 6. De vrijwilligers (!) van Cinema Nova maken er een zaak van om alleen films te tonen die elders geen plek vinden. De programmatie wordt steeds opgehangen aan thema's en evenementen. Zonder meer een verborgen parel!

 7. Vendôme in de Matongé-wijk heeft zo'n typische grote luifel die oude buurtcinema's kenmerkt. In de vijf zalen worden bekende en minder bekende films vertoond.

 8. Cinema Palace, in de oudste filmzaal van Brussel, combineert film met een lekkere brasserie. Het aanbod is een mix van populaire en cinefiele titels. 

 

Limburg

 1. Cinema Cameo in Sint-Truiden biedt moderne filmtechnologie in een nostalgisch kader dankzij het balkon uit de jaren 50 - en dat voor een kleine prijs. Opgelet: Cinema Cameo heropent ten vroegste in september.

 2. The Roxy Theatre in Beringen vertoont blockbusters, aangevuld met leuke extra's zoals filmconcerten (of concertfilms?) en marathonvertoningen.

 3. Cinema ZED vertoont niet alleen in Leuven films, maar sinds kort ook in Hasselt. In De Nieuwe Zaal  geniet je elke zondag, maandag en dinsdag van bekende en onbekende filmparels. 

 

Deze films kan je gaan bekijken

Reeks
Film