3 uitspraken om te doen alsof je iets van klassieke muziek kent

Praat mee met de kenners!

De finaleweek van de Koningin Elisabethwedstrijd voor viool is in volle gang. En dat is de Olympische Spelen voor klassieke musici.

Een heel ernstig gebeuren ook. Zoals bij alle wedstrijden van algemeen belang, is het essentieel om vlot te kunnen meepraten. Wij voorzien je van enkele quotes zoadat je niet door de mand valt. Graag gedaan!

 

1. "Tsjaikovski? Pff, voorspelbaar"

De finalisten moeten een verplicht stuk spelen - een speciaal voor het concours gecomponeerd concerto. Daarnaast mogen ze een werk naar keuze brengen.

Vier van de twaalf finalisten dit jaar brengen het vioolconcerto van Tsjaikovski. Kenners noemen het een van de moeilijkste stukken geschreven voor viool. Toch is dat, statistisch gezien, een 'veilige' keuze, want wie Tsjaikovski koos, eindigde voorheen vaak hoog in het klassement.

Onze landgenote en finaliste Sylvia Huang koos voor het vioolconcerto van Dvořák. Véél origineler natuurlijk. You go girl.

 

2. "Een goede violist is een topacteur"

Wij maken al rare grimassen als we ons adres moeten opschrijven - laat staan dat we een uur Tsjaikovski uit een strijkstok zouden moeten persen. Iedereen die al eens een viool heeft vastgehouden - en bij uitbreiding iedereen die iemand kent die al eens een viool heeft vastgehouden - weet het: viool spelen is moeilijker dan pakweg een groepsfoto maken van 45 katten die mooi in de lens kijken. Toch lijkt het die finalisten geen enkele moeite te kosten om prachtige concerto's uit hun strijkstok te toveren.

Vergis je niet: zij vinden dat ook moeilijk. Ze doen echter hun uiterste best om je het tegendeel te doen geloven. Een ontspannen en gelukzalige gelaatsuitdrukking is nu eenmaal veel aangenamer om naar te kijken dan verkrampte grimassen. En daaraan herken je de échte toppers. 

 

3. "De cadens was er echt boenk op"

In elk concerto zit een vioolsolo, de 'cadens' genaamd. De begeleiding van het orkest valt weg en de violist staat er even alleen voor. Hij of zij brengt dan zijn/haar eigen interpretatie van het stuk.

Op het einde valt het orkest opnieuw in en die overgang moet naadloos zijn. De timing moet op de milliseconde juist zijn. Een soort stop-de-bandronde voor gevorderden dus. 

 

Oordeel zelf!

Benieuwd om de beste violisten ter wereld in het echt aan het werk te zien? De laureaten gaan in juni op tour langs enkele grote steden

Met onderstaande afspeellijst kan je al beginnen watertanden ...

Meer vioolpracht