Calya J.

10 raptalenten uit de Belgische hiphop voor 2023

De Belgische hiphopscene is stilaan de doorwinterde Nederlandse aan het inhalen. En dat komt niet alleen door Zwangere Guy.

1. 23CRW

Na enkele jaren solo muziek maken, slaan rappers NII CBJ Black Joe en Suli de handen in elkaar en lieten ze als 23CRW al verschillende bangers op de wereld los. Samen met producer/dj K2H speelden de vrienden uit Asse al verschillende podia plat in heel het land met een verrassende mix van Nederlands én Frans, boombap én trap.

2. ABSOLEM

Voorlopig nog onbekend aan deze kant van de taalgrens, maar daar zou de remix van FAMILIE BOVEN ALLES van STIKTOF wel eens verandering in kunnen brengen. ABSOLEM is lid van de Hesytap Squad en maakte in 2022 indruk met verschillende strakke tracks en clips. De rapper uit Luik noemde zichzelf naar de rups uit Alice in Wonderland. Benieuwd of hij zich in 2023 kan ontpoppen tot podiumvlinder.

3. Bex

Bex is een jonge rapper uit Londen die sinds vorig jaar in Leuven woont. Hij maakt typische UK drill, maar met een meer melodische Europese sound en dat is best uniek. Daarom zijn er volgens insiders veel ogen op hem gericht.

4. Bonnet Sumo

In 2022 dropte Bonnet Sumo twee EP's getiteld BRB Vol. 1 & 2. Be right back want na meer dan vier jaar in de game is het nu echt tijd voor de grote doorbraak. En daar zal zijn aanstekelijke oldschool Amerikaanse vibe zeker bij helpen.

5. Calya J.

Jessica Boyeleba Balehen studeerde klassieke piano, drums en later zang. Zo kwam ze bij heel veel bands terecht, maar nu komen al die elementen écht samen in haar soloproject als Calya J. Haar eerste EP verscheen in 2020, hopelijk volgt er snel meer want haar shows zijn wel héél veelbelovend.

6. Jelle

Je moet geen stoere verhalen vertellen om mensen te laten luisteren. Jelle rapt over alledaagse dingen en zijn eigen struggles. Geen stereotype macho maar een veelzijdige slimme kerel.

7. KLEINE KOVA

Maak kennis met het lid van de vampieren, heksen en spoken (VHS) uit de Anna (Antwerpen) dat de meeste schedels en trommelvliezen zal doen barsten in 2023. KLEINE KOVA is standaard verhuld in een bivakmuts met hondenoren. Eigenlijk is er bitter weinig geweten over KOVA, behalve dan dat ze je als geen ander kan bezweren tot het bouwen van een dodelijke moshpit.

8. Low G

Recht van De Stroate! Low G is een West-Vlaamse rapper die op dit moment de provincie al spittend vertegenwoordigt als geen ander. In 2023 komt zijn debuutplaat uit en daar zit iedereen op te wachten door die heftige tracks van de afgelopen jaren.

9. Nixon

Eigenlijk maakt hij al een decennium muziek en noemde de Franstalige media hem vijf jaar geleden al het volgende zwaargewicht in de Belgische hiphopscene. Toch doet Nixon er nu alles aan om de stadions en festivals in de nabije toekomst te vullen met heel veel indrukwekkende singles.

10. Shaka Shams

Last but not least: 2023 wordt het jaar van Shaka Shams. De Antwerpse rapper was een van de drie winnaars van De Nieuwe Lichting in 2022 en brak heel wat festivals af in de afgelopen zomers. Hij verdient nog veel meer erkenning want de ambitie druipt van zijn muziek, video's en optredens.

Meer hiphopartiesten live checken?