Verwonder-je-voetenpad

10 blotevoetenpaden in Vlaanderen

Zin in een avontuurlijk uitstapje met de kinderen? Trek dan eens naar een van deze acht blotevoetenpaden en woel met je tenen in de modder, speur naar kriebelbeestjes in het zand of spetter door een vijver.

1. Lieteberg in Zutendaal

Op het gevarieerde blotevoetenpad van de Lieteberg in Zutendaal klim en klauter je over stenen, boomsnippers, gras, modder, zand, keien, schelpen (ai!) en door riviertjes en plassen. De hangbrug en het labyrint maken het avontuur extra boeiend, en zelfs met peuters is dit traject goed te doen. Er zijn onderweg picknickplaatsen en rustpunten en natuurlijk klim je op de achttien meter hoge uitkijktoren, vanwaar je een geweldig zicht hebt op het Nationaal Park Hoge Kempen.

Nog geen zin om naar huis te gaan? In het bezoekerscentrum van de Lieteberg duik je in de wondere wereld van de kriebelbeestjes: bekijk insecten door een microscoop, meet je kracht met die van een mier en fladder mee door de vlinderkoepel. 

2. De Gentbrugse Meersen

Dit blotevoetenpad in Gentbrugge is ongeveer een kilometer lang. Het speciale eraan is dat het niet kunstmatig is aangelegd: je volgt gewoon het ritme van het weer en de seizoenen.

Je mag hier ook van de paden afwijken en je eigen ding doen. Het blotevoetenpad brengt je onder andere langs een tipihippie, een muzikale potten- en pannenhoek en een loopbrug. Afsluiten doe je met een picknick en nog wat extra ravotten in de speeltuin of in het speelbos.

3. Op blote voeten door het Zwin

In natuurpark het Zwin in Knokke-Heist kan je met blote voeten de natuur ontdekken. Over een route van 2 kilometer voel je het zand, modder, gras en andere bodemsoorten van de zwinvlakte. 

Onderweg kan je vogels spotten in verschillende kijkhutten.

4. Curieuzeneuzemosterdpad in Duffel

De Mosterdpot is een natuurgebied in en rond Duffel waar je heerlijk rustig kan wandelen én spelen. Ontdek het avontuurlijke speelbos, de vogelkijkwand en natuurlijk het blotevoetenpad.

Volg het konijntje en stuur je voeten op verkenning!

5. Bigfoot in Oudenaarde

In Avonturenpark The Outsider aan de Donkvijver in Oudenaarde kan je veel vliegen in één klap vangen. Er is een hoge klimtoren, je kan er kajakken, een speleoparcours afleggen of een death-ride maken.

Maar al dat avontuur verbleekt bij het blotevoetenpad, dat bovendien toegankelijk is gemaakt voor blinden en slechtzienden. Als het nóg avontuurlijker mag, dan ga je voor het unieke moerasparcours. Ons advies? Reservekledij meenemen!

6. Het Barrevoetspad in Boom

In De Schorre in Boom kan je wandelen langs het 1500 meter lange Barrevoetspad. Om je tocht extra spannend te maken mag je op pad met een Barrevoetsrugzakje: daarin zit een doeboekje, stoepkrijt, een bingo en een kwartetspel - en je kan er meteen ook je schoenen in kwijt. Handig, toch? Op het einde van het pad kan je meteen je voeten weer proper wassen met water dat je zelf kan oppompen

Zet je tocht achteraf nog verder naar het magische trollenbos, waar zeven wondere wezens zich schuilhouden tussen de bomen.

7. De Oude Heide in Kapellen

Het blotevoetenpad in Kapellen is klein maar fijn. Je kan er over een afstand van 100 meter stappen, wandelen, klimmen en springen. Het parcours bestaat uit allerlei ondergronden en natuurlijke materialen zoals houtsnippers, kiezeltjes en dennenappels.

Zin in meer? In het nabije speelbos Lievensbos kan je eindeloos ravotten.

9. De Kaaihoeve in Zwalm

In De Kaaihoeve in Zwalm ligt het kleinste blotevoetenpad van Vlaanderen. Klein maar krachtig, want de ene ervaring volgt de andere meteen op. Het pad is cirkelvormig, je kan het dus meermaals na elkaar doen én het is volledig gratis

Behalve de natuurtuin met het blotevoetenpad vind je hier ook een natuurspeelzone met een wilgenhut, een reuzengrote mikado en een picknickplaats. En bij slecht weer kan je in de hoeve schuilen met tentoonstellingen, doe-hoekjes en een kijkkast vol vogelgeluiden.

10. Bourgoyen-Ossemeersen in Gent

In Gent vind je een blotevoetenpad in het natuurgebied Bourgoyen-Ossemeersen: een groene oase vlakbij het stadscentrum. Extra spannend is dat je via een vlonder naar het midden van de vijver kan om beestjes uit het water te scheppen.

Je kan hier ook op ontdekking met een Boeboeksrugzakje vol materiaal en opdrachtjes.

Reeks
Zomer