U bent hier:

Zomerconcert 'concert en plein air'

Concert Klassieke muziek

MUZIEKSALON - Aalbeke-Kortrijk - Notaris stelt zijn kasteel open voor klassieke muziek -
Tijdens een klassiek concert in het stadskasteel ‘Hôtel Falligan’, het erfgoedpronkstuk op de Gentse Kouter, was notaris Vincent Guillemyn meteen gewonnen om ook zijn kasteel ter beschikking te stellen voor deze concertformule. ‘MUZIEKSALON’ is een project om ‘salonmuziek’ als muziekvorm, zoals deze aan het begin van de 20e eeuw gespeeld werd, te herwaarderen. Om de sfeer op te halen gaan deze concerten door op locaties die zich daartoe best lenen zoals nu in de authentieke muziekrotonde van ‘Kasteel Allart’ te Aalbeke-Kortrijk. Het is de bedoeling om er op geregelde tijdstippen internationaal gerenommeerde solisten en ensembles te inviteren. Om de échte atmosfeer van het muzieksalon samen te creëren wordt het publiek verzocht om te kiezen voor ‘soirée’ als dresscode. Zo wordt het voor iedereen een bijzondere belevenis om zich als lid van het ‘Aristocratisch Salon’ te voelen. Wie reserveert wordt er verwelkomd met een glaasje en wordt nadien een royale receptie aangeboden waarbij men gemoedelijk kan toasten met de musici, wat in een klassieke concertzaal zelden of niet het geval is. Trouwens een ideaal moment om de kennissenkring uit te breiden.

- Muziekrotonde wordt ‘Muzieksalon’ -
Het kasteel Allart werd begin 1800 opgetrokken in laat-classicistische stijl. Het werd genoemd naar de Franse industrieel en ingenieur Georges Allart, die er in 1909 kwam wonen. De façade wordt getypeerd door het opvallend middenrisaliet, bekroond door een driehoekig fronton en het monumentaal rondboogportaal ingeschreven in een natuurstenen omlijsting. Opvallend is ook het art nouveau-achtige hoektorentje. Afsluiting en inrijpoort met traliewerk en de voorgebouwen verdwenen in 1967 bij de verbreding van de steenweg. Merkwaardig is de cirkelvormige muziekrotonde die geïntegreerd is in het kasteel die nu fungeert als volwaardig muzieksalon. Dit erfgoedjuweeltje werd gerestaureerd door de huidige bewoner notaris Vincent Guillemyn, weliswaar met zijn praktijk te Lauwe.

- Van ‘Muzieksalon’ naar ‘concert en plein air’ -
De muziekrotonde biedt een prachtig uitzicht op het achterliggende Engelse landschapspark, uitzonderlijk omwille van de exotische bomen en struiken en verrassende elementen zoals prieel, brugjes, rotsimitaties, cascades en uitzichtpunten. Evident dat de riante tuin uitnodigt voor een zomers openlucht concert.

- PIANORECITAL: PROGRAMMA (concertvleugel: Fazioli) -
- W.A. Mozart: sonate voor piano in F-Groot KV 332
- L.V. Beethoven: Sonate voor piano in C-Groot Op. 53
Pauze
- F. Chopin: Andante Spianato & Grande Polonaise Brillante
- R. Schumann: Arabeske Op.18
- I. Albeniz: Cordoba
- M. De Falla: Danza ritual del fuego
- P. Tsjaikovski: Meditatie
- S. Rachmaninov: Moment musicaux Nr.6
- F. Liszt-W.Horowitz: Hongaarse Rapsodie Nr.19

- Pianist: Timur SERGEYENIA (Minsk 1969) -
In 2017 viert de briljante klaviervirtuoos Timur Sergeyenia het 40-jarig jubileum van zijn concertcarrière. Hij volgde piano vanaf zijn derde aan het Conservatorium te Minsk. Op 7-jarige leeftijd trad hij op als solist samen met het Nationaal Orkest van Wit-Rusland. De veelbelovende pianist/componist mocht in 1979 de Sovjetunie vertegenwoordigen op het eerste Wereldforum voor jonge kunstenaars in Sofia. Inmiddels concerteerde hij wereldwijd meer dan 2000 maal. Hij maakte vooral grote carrière in Duitsland waar hij quasi maandelijks nog gevraagd wordt. Momenteel leidt hij zijn eigen kamerorkest ‘Timur und Seine Mannschaft’. Sinds 2013 is Timur Sergeyenia docent piano aan de LUCA-School of Arts (Campus Lemmensinstituut, Leuven) en tevens professor voor piano aan de Internationale muziekacademie “Theodor Leschetizky” in Wenen (decaan faculteit piano).

___________

Zomerconcert ‘concert en plein air’
Kasteel ALLART - Moeskroensesteenweg 95 te Aalbeke-Kortrijk
Vrijdag 14 juli - deuren 19:00 u. - concert: 19:45 u.
Dresscode: van casual tot bohemian chic.
Bijdrage concert: 35 euro incl. verwelkomingstoast en royale receptie
Reservatie: www.muzieksalon-salondemusique.com - op de valreep: 0475 23 98 01

Bron: UiTinVlaanderen.be

Info

Links
Waar Kasteel Allart
Moeskroensesteenweg 95
8511 Aalbeke (Kortrijk)

Hoe geraak ik hier?

Sommige activiteiten gaan mogelijk niet door omwille van corona-maatregelen. Kijk even op de site van de organisator.
Wanneer
Deze activiteit is afgelopen.
Originele datum: vrijdag 14 juli 2017
Prijs
Basistarief: 35,00 €; incl. verwelkomingstoast + receptie: 35,00 €
€ 35,0
Contact muzieksalon@outlook.com
0475 23 98 01
Trefwoorden Kasteel ALLART, timur sergeyenia, Muzieksalon, vzw Collectief 'De LINK', Kortrijk