U bent hier:

Standbeeld Abraham

Monument Erfgoed

Het beeld was een initiatief van de 'Mannen van het Jaar'. Gedurende 10 volle jaren bereiden De Mannen hun 50ste verjaardag voor: men noemt dit de Actieve Jaren. Zij zijn permanent en prominent aanwezig in het Leuvense verenigingsleven, om uiteindelijk de leeftijd van Abraham te bereiken. Ter dien gelegenheid wordt een Abrahamviering georganiseerd, die plaats vindt aan het standbeeld van Abraham.
ABRAHAM, STANDBEELD VAN DE 'MANNEN VAN HET JAAR'

Het bestaan van de Mannen van het Jaar is typisch voor Leuven, uniek ter wereld.

Men vermoedt dat De Mannen van 1840 die in 1890 samen hun 50ste verjaardag vierden, aan de wieg stonden van de Vriendenkringen Mannen van ... in café De Biekorf aan de Naamsestraat te Leuven.

Specifiek aan deze manier van verenigen, is dat het gemeenschappelijke aan De Mannen enkel hun geboortejaar betreft, los van elke sociale, politieke, godsdienstige of filosofische overtuiging. Gekende notabelen, vooraanstaande politici en handelaars naast arbeider of bediende zijn samen verenigd in één vriendenkring.

Oorspronkelijk vierden De Mannen enkel hun 50ste verjaardag samen (zoals te Oosterhout, in Nederland, waar dit nog steeds het geval is), maar gaandeweg begon men al vroeger aan de voorbereidingen van dit feest. 40 jaar bleek de ideale leeftijd te zijn voor het stichten van een dergelijke vriendenkring: men is fysiek nog in de volle kracht van zijn leven, en toch heeft men reeds de nodige levenservaring.

Gedurende 10 volle jaren bereiden De Mannen hun 50ste verjaardag voor: men noemt dit de Actieve Jaren. Zij zijn permanent en prominent aanwezig in het Leuvense verenigingsleven, om uiteindelijk de leeftijd van Abraham te bereiken. Ter dien gelegenheid wordt er een Abrahamviering georganiseerd, die plaats vindt aan het standbeeld van Abraham in het Stadspark. Op de tweede zondag van september heeft de Festivaldag plaats, waarbij alle Jaartallen verzamelen, en de ganse dag Leuven in bezit nemen. Het is het jubilerend jaar dat de organisatie op zich neemt (Eucharistieviering, Academische Zitting, Optocht der Jaartallen, Taptoe, ...). Ook de vrienden van Oosterhout en het ganse Stadsbestuur nemen deel aan de feestelijkheden.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Info

Links
Waar Centrum Leuven
Sint-Donatuspark zn
3000 Leuven

Hoe geraak ik hier?

Sommige activiteiten gaan mogelijk niet door omwille van corona-maatregelen. Kijk even op de site van de organisator.
Wanneer
  • Maandag - zondag
Contact 016 20 30 20