U bent hier:

Sint-Baafsabdij

De Sint-Baafssite is een unieke kwetsbare plek. Daarom tonen de ruïnes van de abdij hun charmes maar enkele dagen per week, telkens van april tot november.
In een oase van rust en groen ligt op nauwelijks enkele minuten van de kathedraal een uniek stukje Gents verleden. Op de plaats waar Leie en Schelde samenvloeien bevinden zich de ruïnes van de voormalige Sint-Baafsabdij. Sinds 1882 is er een Museum voor Stenen Voorwerpen te vinden in de refter en de tuin. Van begin april tot eind oktober opent Historische Huizen Gent er de deuren op zaterdag- en zondagnamiddag.
Reserveren is niet nodig. Bij te grote drukte beperken wij het aantal bezoekers zodat het voor iedereen aangenaam en veilig blijft. We laten bezoekers dan met tussenpozen binnen. Een gegidst bezoek is mogelijk mits reservatie via BoekjeBezoek. Minimum 8 dagen vooraf en maximum 10 personen.

Je bevindt je hier op historische grond. In de 7de eeuw stichtte Amandus van Gent hier de Sint-Baafsabdij, in een poging de inwoners van Ganda te bekeren. De abdij kende in de 11de eeuw haar glorieperiode. In concurrentie met de vlakbij gelegen Sint-Pietersabdij groeide ze uit tot een domein met onder andere een abdijkerk waarvan de ‘oudste muur van Gent’ nog steeds overeind staat.

In 1540, als vergelding na de Gentse opstand, beval Karel V de prachtige abdijkerk af te breken en ook het omliggende dorp deelde letterlijk in de klappen. In dat keiharde vonnis (de ‘Concessio Carolina’) werd opgenomen dat op de plaats van de abdij een Spaanse dwangburcht zou komen, wat de nederlaag totaal maakte.

Vandaag is de vorm van de oorspronkelijke romaanse kerk nagebouwd met groene heesters. Vijf meter haagbeukzuilen evoceren de verdwenen kerk. Waar vroeger het altaar stond, prijkt nu een betonnen podium, klaar om artiesten te ontvangen. Zo krijg je toch nog een idee van de grandeur die de site ooit uitstraalde. Om deze prachtige site zoveel mogelijk te beschermen, wordt ze slechts sporadisch opengesteld voor bezoek.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Info

Links
Waar Sint-Baafsabdij
Voorhoutkaai / Spanjaardstraat zn.
9000 Gent

Hoe geraak ik hier?

Reservaties
Trefwoorden OpnieuwOpen