U bent hier:

Openluchtmuseum “Bruegel in het Pajottenland”

Tentoonstelling Schilderkunst

19 reproducties van Bruegels mooiste schilderijen zijn opgesteld langs het Bruegelwandelpad (8 km) en de Bruegelfiestroute (45 km). Op die manier kan je de link leggen tussen de meesterwerken en het landschap dat hem inspireerde.
WANDELROUTE BRUEGELWANDELING (8 KM)
meesterwerken ontdekken in het landschap dat de schilder inspireerde. In St. Anna-Pede (Dilbeek) staan 12 grote, weerbestendige kleurenreproducties van de mooiste schilderijen van Pieter de Oude o.m. de wereldberoemde Parabel van de blinden (met het kerkje) en De boerenbruiloft.

Vele van die schilderijen bevatten duidelijk herkenbare elementen uit de groene, golvende Pedevallei. De goed bewegwijzerde wandeling van 8 km (ca 3 uur) voert als het ware langs de originelen in musea over de gehele wereld.

De reproducties zijn altijd, voor elkeen, vrij toegankelijk, meestal langs rustige veldwegen

BRUEGELFIETSROUTE (45 KM)
In St. Anna-Pede (Dilbeek) vertrekt een provinciale fietsroute van 45 km, aan het kerkje, nabij weerbestendige kleurenreproducties van de mooiste schilderijen van Pieter Bruegel. Vele van die schilderijen bevatten duidelijk herkenbare elementen uit de groene, golvende Pedevallei (routebeschrijving). De route bestaat uit twee lussen van ongeveer 22 km die elkaar in Sint-Anna-Pede/Sint-Gertrudis-Pede bijna raken. Men kan dus ook een helft fietsen, ofwel zuidelijk in richting Gaasbeek, of noordelijk in richting Sint-Martens-Bodegem.

De goed bewegwijzerde route loopt door het mooie Pajottenland, het Toscane van het Noorden, en langs een groot aantal bezienswaardigheden : de Luizemolen (een staakmolen, vrij bezoek op de 2de en 4de zondag van de maand), het Kasteelmuseum van Gaasbeek (waarvan de oorsprong terug gaat tot de 13de eeuw en dat een rijke collectie bevat), het Colomakasteel (met de grootste rozentuin van Europa), de watermolen van St. Gertrudis-Pede (de enige maalvaardige in het Pajottenland, die al in 1392 in een akte werd vernoemd, vrij bezoek op de 2de en de 4de zondag van de maand), brouwerijen van de vermaarde streekbieren lambiek, geuze en kriek, die men zeker moet proeven.

FOLDER / WEGENKAART
Een folder met routekaart en informatie over de bezienswaardigheden is te koop voor 1,75 in de 2 herbergen aan het St. Annakerkje en op de Gemeentelijke Cultuurdienst, Gemeenteplein 1, 1702 Groot-Bijgaarden toerisme@dilbeek.be 32(0)2/467.60.20

Info

Links
Waar Kerk Sint-Anna-Pede
Herdebeekstraat 176
1701 Itterbeek (Dilbeek)

Hoe geraak ik hier?

Prijs gratis
Contact toerisme@dilbeek.be
+32 2 451 69 34
Trefwoorden Toerisme, Bevestigd2020, bevestigd2021