U bent hier:

Museum Plantin-Moretus/Prentenkabinet

Tentoonstelling Erfgoed

Het museum Plantin-Moretus is de enige drukkerij-uitgeverij die ons op wereldvlak bewaard is gebleven uit renaissance- en baroktijd. Zijn Prentenkabinet verzamelt prenten en tekeningen. Het Plantin-Moretusarchief is erkend door Unesco. Het historisch monument inclusief al zijn vezamelingen en archief vindt u in het complex woning-ateliers-museum.
Het Museum Plantin-Moretus is de enige drukkerij-uitgeverij die ons op wereldvlak bewaard is gebleven uit de renaissance- en baroktijd. Het is de voortzetting van de Officina Plantiniana, gesticht in 1555 door Christoffel Plantin, de eerste industriële drukker uit de geschiedenis.

Zijn Prentenkabinet verzamelt prenten en tekeningen van Antwerpse meesters van de 16e eeuw tot vandaag. Met zijn internationaal bekende verzamelingen van 16e- en 17e-eeuwse grafiek behoort het tot de vijftig belangrijkste prentenkabinetten op wereldvlak.

Unesco-erkenning
Het Plantin-Moretusarchief werd op 4 september 2001 door de Unesco ingeschreven op de lijst van het roerend culrureel erfgoed (Memory of the world programm), omwille van zijn oudste documenten m.b.t. de boekdrukkunst en als neerslag van de belangrijkste tendensen in het cultuur- en geestesleven van de
16e eeuw).
Het historische monument werd inclusief al zijn verzamelingen en archief op 15 juli 2005 ingeschreven op de Unesco-werelderfgoedlijst als het 'Complex woning-ateliers-museum Plantin-Moretus'.

Deze unieke typografische schatkamer kan bogen op het bezit van de oudste drukpersen ter wereld (ca. 1600).

In deze symbiose van werkplaats en woning biedt deze laatste een volledig ingerichte patriciërswoning, prachtige stijlkamers met kunstmeubilair, wandtapijten, goudleren wanden, schilderijen (o.m. van Rubens), sculpturen en porselein.

De oude bibliotheek biedt het meest volledige overzicht van de productie van de Officina Plantiniana van de 16e tot de19e eeuw.

Info

Links
Waar Museum Plantin-Moretus
Vrijdagmarkt 22
2000 Antwerpen

Hoe geraak ik hier?

Wanneer
  • Dinsdag - zondag van10:00tot17:00
Veel activiteiten zijn geannuleerd of uitgesteld en concertzalen, theaters, sportclubs ... sluiten even de deuren. Check voor de zekerheid bij de organisator. Intussen blijft UiTinVlaanderen je inspireren met met online concerten, voorstellingen en films.
Prijs
Basistarief: 8,00 €; museumpassmusées: 0,00 €
€ 8,0
Contact museum.plantin.moretus@stad.antwerpen.be
32 3 2211450
Trefwoorden A-kaart, Boekenstad, UitKalender_activiteiten_incl_permanenteactiviteiten, museumpassmusees, Museumpas, OpnieuwOpen

Heb je al een museumpas?

Met een museumpas bezoek je deze expo gratis of met een fikse korting.

Ontdek 'm hier