U bent hier:

Michiel Hendryckx | Het verlangen naar Frankrijk

+1 punt

Tentoonstelling Fotografie

Het verlangen naar Frankrijk brengt van 22 maart tot 11 juni 2017 werk van Michiel Hendryckx naar de poëtische setting van de Gentse Sint-Baafsabdij, een verborgen parel in de stad. Naar aanleiding van deze fototentoonstelling verschijnt ook een gelijknamig boek. Beide projecten zijn de bezegeling van Hendryckx’ jarenlange intieme band met zijn tweede vaderland, Frankrijk.
Ode aan het mooiste land te wereld
Michiel Hendryckx wordt in Adinkerke geboren op amper een kilometer van de Franse grens. Rond de leeftijd van acht verhuist het gezin naar De Panne. Het ouderlijk huis staat aan de rand van duinen. Op woensdag en in het weekend doolt Michiel vaak alleen of met vrienden door het natuurreservaat, de grens over naar het Franse Bray-Dunes. Als kind wordt hij zomers lang uitbesteed aan zijn moeders oudste broer, die landbouwer is in het verre Normandië. Frankrijk is hem van jongs af bijzonder nabij. Vanaf zijn achttiende gaat hij jaarlijks door het land reizen. Eerst al liftend, later met de auto, de brommer, te voet en zelfs per boot.

Frankrijk is Hendryckx’ tweede vaderland. Het boek en de tentoonstelling Het verlangen naar Frankrijk zijn dan ook de bezegeling van die jarenlange intieme band. Eigenzinnig en openhartig toont de fotograaf en schrijver zijn vertrouwde Frankrijk. Duikt in de geschiedenis. Neemt ons mee naar zijn huis in de Argonne, van Picardië tot de Pyreneeën, naar al zijn lievelingsplekken. Naar wat voor hem het mooiste land ter wereld is.
Michiel Hendryckx

Michiel Hendryckx (1951) woont sinds 1969 in Gent. Hij was jarenlang actief als persfotograaf voor onder meer De Gentenaar en De Standaard. Vandaag is hij columnist bij De Standaard Weekblad. In 2014 werd zijn column Altijd ergens gebundeld.

Naast zijn werk als fotograaf legde Hendryckx zich vanaf 2000 ook toe op andere media. Zo kreeg hij een rubriek in De laatste show, maakte hij De bende van Wim met Jean Blaute en Wim Opbrouck en nam hij deel aan De slimste mens ter wereld. Zijn Canvas-programma Het Bourgondisch complot werd in 2005 overal gelauwerd. Onder de titel De vroolijke tocht reisde hij voor Klara Cyriel Buysse achterna in 2011 en in 2014 maakte hij een intrigerende Klara-radioreeks over de Duitse soldaat Heinrich Wandt.

Of hij nu actief is als fotograaf, schrijver of programmamaker, het ‘onderweg zijn’ is een constante in het leven en het werk van Michiel Hendryckx. In Het verlangen naar Frankrijk komt hij thuis in het land dat hem zo vertrouwd is.
De Sint-Baafsabdij: veel meer dan een inwisselbaar decorstuk

Dat deze tentoonstelling neerstrijkt in de Sint-Baafsabdij is geen toeval. Michiel Hendryckx koos heel bewust voor dit tot de verbeelding sprekende kader.

- 'Vooral het onaffe van de abdij trekt me aan. Er is niets kapot gerestaureerd. Men voelt er nog volop de tijd. En hoe paradoxaal ook daardoor wordt de plek precies tijdloos. De monumentale oude refter is één van de mooiste ruimtes van de stad. Daar mogen tentoonstellen is meer dan een grote eer. De spanning tussen de korrel van het oude klooster en het precieze van mijn foto’s. Het zal wonder zijn.'
- Michiel Hendryckx

De ode die hij wil brengen aan het mooiste land ter wereld, kan volgens hem dan ook enkel op deze plek volledig tot haar recht komen. Al heel jong verloor hij er zijn hart:

- 'Mijn vader was architect en even had ik ook het idee dat te worden. Als voorbereiding op die studie kwam ik in de artistieke humaniora van Sint-Lucas Gent terecht. De opleiding zoals ze toen bestond, bestaat niet meer. Veel wiskunde, kunstgeschiedenis en tekenen. Volle dagen van meer dan tien uur. In de schetsles gingen we dikwijls tekenen in de Sint-Baafsabdij. Toen heette de site nog ‘Het museum voor stenen voorwerpen’. De plek is me altijd dierbaar gebleven.'
- Michiel Hendryckx

De tentoonstelling is dus geconcipieerd op het ritme van de eeuwenoude abdij. De manier waarop de foto’s van Michiel in dialoog gaan met de schuin opstaande grafstenen van de middeleeuwse refter, maken het geheel tot iets heel bijzonder. De aankomende lente en het ontluikende lentegroen in de pandhof, kunnen dit enkel maar versterken. En terwijl Parijs zich druk maakt over de aankomende presidentsverkiezingen en de opkomst van extreemrechts, brengt Michiel ons in de oase van stilte die de Sint-Baafsabdij is, naar de ziel van Frankrijk, naar de Franse savoir vivre waar we soms zo naar kunnen verlangen.

Praktisch

De expo (22 maart - 11 juni 2017)

Locatie
Sint-Baafsabdij, Voorhoutkaai, 9000 Gent (vlak bij station Gent-Dampoort) Openingsuren van dinsdag t/m zondag: 10 – 18 uur

Gesloten op maandag, behalve op Paasmaandag, maandag 1 mei en Pinkstermaandag.
Extra avondopening op donderdag 27 april 2017!

Tarieven
Individueel tarief: 8 euro
Gentenaars, leerkrachten, senioren 65+, Gentse Uitpashouders: 6 euro Jongeren 19-25 jaar: 2 euro
Gentse Uitpashouders met kansentarief: 1,6 euro
De tentoonstelling is gratis voor kinderen en jongeren onder de 19 jaar.
Meer info over de tarieven op www.historischehuizengent.be

Reservatie van groepsbezoeken
Boekjebezoek, tel. 09 210 10 75
Bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9 uur tot 18 uur.
Uw bezoek kan u online aanvragen via het formulier op de website.

Aanvragen voor nocturnes
Johannes Gobyn, johannes@idoneo.be of +32 486 05 22 24

Het boek
Het boek Het verlangen naar Frankrijk is uitgegeven bij Uitgeverij Hannibal. Prijs: 39,50 euro ISBN: 978 94 9208 196 4
Meer info over het boek: Natacha Hofman, natacha@uitgeverijkannibaal.be, tel. 05 862 37 52, www.uitgeverijhannibal.be

Bron: UiTinVlaanderen.be

Info

Links
Waar Sint- Baafsabdij
Voorhoutkaai 43
9000 Gent

Hoe geraak ik hier?

Wanneer
Deze activiteit is afgelopen.
Originele datum: Van 22 maart 2017 tot 11 juni 2017
Prijs
Basistarief: 8,00 €; Individueel tarief (26-64 jaar): 8,00 €; Groepen (min. 15 personen) / Senioren 65+ / Inwoners van Gent / uitpas Gent / Leerkrachten: 6,00 €

€ 8,0

Kansentarief voor UiTPAS Regio Gent: € 1,6

UiTPAS Spaar hier een UiTPAS-punt
Organisatie Historische Huizen Gent
Contact historischehuizen@gent.be
+32 9 2668500
Trefwoorden UiTPAS Gent

UiTPAS

Voor dit event kan je je UiTPAS gebruiken en sparen voor tal van leuke voordelen.

Haal nu je UiTPAS