U bent hier:

Meensepoort Ieper

Monument Erfgoed

Dit is het bekendste Britse oorlogsmonument uit W.O.I, in klassieke stijl gebouwd naar de ontwerpen van Sir Reginald Blomfield. Deze poort draagt de namen van 54.896 vermiste soldaten. Elke avond wordt om 20 uur de 'Last Post' (Engelse avondsonnerie) geblazen.
Dit nationaal herdenkingsmonument werd op initiatief van The Imperial War Grave Commission opgericht. Het vervangt een vroegere stadspoort waarlangs tienduizenden Britse soldaten tijdens W.O.I naar het front trokken.
Het indrukwekkende poortgebouw, opgetrokken uit Portlandsteen en baksteen, is geïnspireerd op de klassieke triomfboog. Het heeft een classicistische gevelordonnantie van kolossale Dorische zuilen onder een hoofdgestel met een architraaf, een fries met trigliefen en een kroonlijst op klossen. Aan de buitenkant is de poort bekroond door een liggende Britse leeuw, die zijn blik richt naar de 'Ypres Salient'.
De ruimte is overspannen door een rondbogig tongewelf met basementen tussen gordelbogen. In de lange muren is een doorgang verwerkt met een dubbele trap die leidt naar de buitengalerijen.

Info

Links
Waar Meensepoort Ieper
Meensestraat -
8900 Ieper

Hoe geraak ik hier?

Wanneer
  • Maandag - zondag
Prijs gratis
Organisatie ,
Contact info@lastpost.be, toerisme@ieper.be
+32 5 7486610, +32 5 7239220
Trefwoorden Groote Oorlog, Bevestigd2020