U bent hier:

Hommage Paul de Wispelaere

Op 2 december 2016 overleed auteur Paul de Wispelaere. Paul was één van de boegbeelden van de Vlaamse literatuur. Vanaf eind jaren 50 schreef hij verhalen en romans. Daarvoor kreeg de Wispelaere in 1998 de Prijs van de Nederlandse Letteren. Daarnaast doceerde hij ook aan de Universiteit Antwerpen. Jooris Van Hulle interviewt Herman Leenders en Guido van heulendonk over het werk van Paul.
Taalvirtuoos, woordkunstenaar: het zijn woorden die velen voor de geest sprongen, toen ze onlangs herinneringen ophaalden aan Paul de Wispelaere. In december 2016 overleed Paul, zijn literaire erfenis leeft voort.

Paul de Wispelaere, één van de belangrijkste Maldegemse schrijvers van de 20ste eeuw, verdiende vanaf de jaren '60 zijn sporen in de literaire wereld als criticus en romanschrijver, met onder meer het schrijversdagboek ‘Paul-tegenpaul,1969-1970’ (1970) en de roman ‘Een dag op het land’ (1976) . Voor deze verdiensten ontving hij in 1998 de Prijs der Nederlandse letteren. Paul was eveneens jarenlang hoogleraar aan de Universiteit Antwerpen.

Het werk van Paul is doorspekt met een verlangen om de vergankelijkheid tegen te gaan. "Paul had een fantastische bedachtzaamheid en een zekere traagheid van kijken naar de dingen. Hij nam de tijd en hechtte belang aan het kijken naar de dingen. Ik voel me eerlijk gezegd opeens een heel stuk ouder. Nu ik erover nadenk, dat is helemaal weg." aldus schrijver en voormalig leerling Jeroen Olyslaegers.

Herman Leenders (dichter en schrijver) en Guido Van Heulendonk (Maldegems schrijver) halen herinneringen op aan Pauls werk, zijn leven en hun persoonlijke relatie met hem. Jooris Van hulle verzorgt het interview.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Info

Waar Bibliotheek Maldegem
Schouwburgplaats 3-5
9990 Maldegem

Hoe geraak ik hier?

Wanneer
Deze activiteit is afgelopen.
Originele datum: vrijdag 17 februari 2017
Prijs
Basistarief: € 5.00
€ 5,0
Reservaties
Trefwoorden @UitinMaldegem, PaulDeWispelaere, HermanLeenders, UiTinMijnRegio