U bent hier:

HIROSHIMA-NAGASAKI herdenking in Leuven

Lezing of congres Samenleving

De Leuvense vredesbewegingen herdenken samen met Pax Christi Vlaanderen ook dit jaar op 9 augustus de nucleaire bombardementen op Hiroshima en Nagasaki. Deze twee Japanse steden werden op het einde van de tweede wereldoorlog van de kaart geveegd door een kernbom.
Een delegatie van ‘Act for Japan.be’ zal deelnemen aan de actie en de deelnemers toespreken.
Op 9 augustus 1945 vernietigde de bom zo’n tachtig procent van de gebouwen in Nagasaki. Door de explosie en de vrijgekomen straling kwamen meer dan 74.000 mensen om het leven. De bom, ook wel ‘Fat Man’ genoemd, zou aanvankelijk op de stad Kokura vallen, maar ongunstige weersomstandigheden dwongen de Amerikaanse bommenwerper een ander doel te kiezen. Drie dagen eerder kwamen zo’n 140.000 mensen om het leven toen de atoombom ‘Little Boy’ op Hiroshima werd gegooid.
Op 7 juli j.l. keurden122 landen een verdrag goed dat kernwapens verbiedt. België nam niet deel aan de onderhandelingen. Daarmee sluit België zich aan bij de nucleaire politiek van de NAVO. Ons land herbergt VS-kernbommen op de luchtmachtbasis in Kleine Brogel en staat in voor het transport daarvan, ook al is dat in strijd met het non-proliferatieverdrag uit 1970 dat zegt dat niet-kernwapenstaten direct noch indirect de controle mogen verwerven over kernwapens.
Iedereen is welkom om zijn/haar solidariteit te betuigen. Geïnteresseerden kunnen eveneens een petitie ondertekenen en deelnemen aan een briefschrijfactie.
Contact:
Pax Christi Vlaanderen- Annemarie Gielen- annemarie.gielen@paxchristi.be – 03 2251000
De Leuvense Vredesbewegingen -Ria Verjauw– ria.verjauw@telenet.be –0474 75 66 68

Bron: UiTinVlaanderen.be

Info

Waar Leuven station
Martelarenplein, 3000 Leuven
3000 Leuven
Wanneer
Deze activiteit is afgelopen.
Originele datum: woensdag 9 augustus 2017
Organisatie de Leuvense Vredesbewegingen en Pax Christi Vl.
Contact ria.verjauw@telenet.be
0474 75 66 68
Trefwoorden Noord-Zuid, Vrede