U bent hier:

Flanders Field American Cemetery

Monument Politiek en maatschappij

Deze Amerikaanse militaire begraafplaats is de kleinste in Europa en meteen ook de enige Amerikaanse begraafplaats in ons land uit de eerste wereldoorlog. Het stijlvolle 'Flanders Field American Cemetery and Memorial' telt 368 zerken in wit marmer uit Carrara en ligt in een mooi verzorgd park van twee hectare.
Het Flanders Field American Cemetery, in de volksmond "Het Amerikaans Kerkhof", is het enige militaire kerkhof van Amerikaanse gesneuvelden uit de Eerste Wereldoorlog in België. Al in 1919 werd door het gemeentebestuur een stuk grond aan de Verenigde Staten afgestaan voor de aanleg van een militair kerkhof ter herdenking van de gesneuvelde Amerikaanse Soldaten van de Eerste Wereldoorlog.

In 1930 werden de werken gestart voor de bouw van de kapel in Waregem. Ze werd opgetrokken in witte pouilenassteen uit Frankrijk. Het gebouw wordt geflankeerd door twee hoge taxussen. Boven de ingang van de kapel staat in zuiver bladgoud te lezen "Gedenk hen steeds met een dankbaar hart". De 368 zerken zijn vervaardigd uit Italiaans Carrara-marmer en liggen in vier geledingen rondom de kapel.

Ieder jaar, op de zondag dichtst bij 30 mei, wordt op de begraafplaats de herdenkingsdag Memorial Day gehouden voor de Amerikaanse oorlogsslachtoffers. Op 30 mei 1927 vloog Charles Lindbergh over deze begraafplaats in zijn Spirit of St. Louis om zijn gevallen landgenoten te groeten en ' poppies ' over hun graven uit te strooien. Dit gebeurde 9 dagen na zijn historische vlucht over de Atlantische oceaan.
Telkenjare tijdens de Memorial Day plechtigheid wordt een gedicht voorgedragen, geschreven door de Canadees Lt. Kol. John McCrae in de loopgraven tijdens de oorlog.

Info

Links
Waar Amerikaans Kerkhof
Wortegemseweg 117
8790 Waregem

Hoe geraak ik hier?

Wanneer
  • Maandag - zondag van0:00tot0:00
Veel activiteiten zijn geannuleerd of uitgesteld en concertzalen, theaters, sportclubs ... sluiten even de deuren. Check voor de zekerheid bij de organisator. Intussen blijft UiTinVlaanderen je inspireren met met online concerten, voorstellingen en films.
Prijs gratis
Contact +32 56601122
Trefwoorden erfgoed, groote oorlog, Bevestigd2020