U bent hier:

Erasmushuis

Tentoonstelling Erfgoed

Erasmus verbleef vijf maanden in dit gotisch huis (1450-1515). Vandaag herbergt het museum een collectie schilderijen (Holbein, Bosch, Metsys), een bibliotheek met een rijke verzameling oude drukken en een filosofische tuin. Breng zeker ook een bezoekje aan het aanpalende begijnhof en het begijnhofmuseum.
HET ERASMUSHUIS
Het Erasmushuis werd in twee fases gebouwd, in het midden van de XVde eeuw en in 1515. Bij de restauratie van het gebouw in 1988, werd er een modern gedeelte aan toegevoegd.
Na het onthaal en de boekhandel, kan de bezoeker vijf plaatsen ontdekken. De rederijkerskamer handelt over Erasmus' verblijf te Anderlecht. De werkkamer toont een reeks portretten en een aantal werken van Albrecht Dürer. In de belangrijkste zaal, de Renaissancezaal, worden er oude meesters tentoongesteld en gotische beeldhouwwerken. De zaal met fresco's herbergt een tentoonstelling over boeken. De bibliotheek is voorbehouden aan vorsers.De afdeling Kostbare Werken kan niet bezocht worden en is eveneens voorbehouden aan personen die de oude drukken wensen te raadplegen.

DE KRUIDENTUIN EN DE FILOSOFISCHE TUIN
De tuin van Erasmus is een tuin van genot en kennis bestaande uit een eerste tuin met geneeskrachtige kruiden van tuinarchitect René Pechère (1987). In deze tuin, die je als een botanisch portret van de humanist zou kunnen zien, worden ongeveer honderd planten uit de XVIde eeuw gekweekt, die Erasmus gebruikte om zichzelf bij ziekte te behandelen.
Achter deze "tuin van het lichaam", ligt een tweede tuin, die als het ware de tuin van de eerste tuin is. Het is een filosofische tuin die behulpzaam kan zijn bij het denkbaar maken van de wereld. Op basis van de tekst "Het religieus banket", die de humanist na zijn verblijf in Anderlecht (1521) schreef, werden een aantal "cartografische perken" aangelegd waarin bezoekers planten en bloemen kunnen bewonderen die Erasmus, de eerste grote Europeaan, bekeek tijdens zijn talrijke reizen.
Deze plek, een tuin van het lichaam en een tuin van de wereld, herbergt bovendien een aantal "filosofische kamers" ontworpen door hedendaagse kunstenaars. Al deze "kamers" vormen een uitnodiging voor het verpozen om van de voorbijglijdende tijd te genieten of van gedachten te wisselen met vrienden, want zoals Erasmus zei: "Daar waar vrienden zijn, daar is rijkdom".

Alle dagen open, behalve op maandag, van 10u00 tot 18u00. Vrije toegang.

HET BEGIJNHOF
In 1252 vestigt zich in de schaduw van de collegiale kerk, dankzij een gift van een kanunnik, een klein begijnhof met acht begijnen. De gebouwen bestaan uit twee vleugels (uit de XVIde en XVIIIde eeuw) rond een binnenplein dat uitkijkt op de gotische collegiale Sint-Pieter en -Guido uit de zestiende eeuw. Men kan er archeologische verzamelingen zien, en religieuze en volkskunst die teruggaat tot de oudste geschiedenis van Anderlecht.

Open van dinsdag tot zondag, van 10u00 -12u00 en van 14u00 -18u00.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Info

Waar Erasmushuis
Kapittelstr. 31
1070 Anderlecht
Wanneer
  • Dinsdag - zondag
Contact info@erasmushouse.museum
02-521.13.83
Links
Bruzz

De beste uittips voor Brussel vind je bij BRUZZ. Ga naar BRUZZ.be, luister via 98.8, kijk naar BRUZZ op TV of neem het gratis uitmagazine mee.