Dunford speelt Bach op luit - Live in Concertgebouw Brugge

In de nalatenschap van Johann Sebastian Bach bevonden zich naast violen, drie klavecimbels en twee hybride luitklavecimbels ook een luit, een tastbare aanwijzing van zijn affiniteit met dit instrument.
Die blijkt evenzeer uit enkele bekende vocale composities zoals de Trauerode of de Johannespassie waarin de typische klankkleur van de luit zijn effect niet mist.
Met uitzondering van de Prelude, Fuga en Allegro in es, BWV998 componeerde Bach weinig origineel voor de luit bedoelde solowerken. De populariteit van het instrument was in het midden van de 18e eeuw al een tijd over zijn hoogtepunt heen. Bach focuste op contrapuntische solowerken voor cello en
viool en voelde klaarblijkelijk geen behoefte het luitrepertoire uit te breiden.

Anderzijds maakte hij wel een bewerking van zijn eerder in Köthen gecomponeerde Vijfde Cellosuite in c, BWV1011. De Luitsuite in g, BWV995 (waarvan de autograaf in bezit is van de Koninklijke Bibliotheek van België) dateert uit de periode 1727-1731 en vermeldt op het titelblad: Suite pour la luth par J.S. Bach. Ze werd overgeleverd als partituur (en niet zoals gebruikelijk voor luitmuziek in tabulatuur) wat doet vermoeden dat Bach ze optekende aan het klavier.

De Amerikaans-Franse luitist Thomas Dunford maakte eigen arrangementen van Bachs Eerste Cellosuite in G, BWV1007 en de iconische Ciaccona, het slotdeel uit de Vioolpartita in d, BWV1004. In beide werken haalt de luit de harmonische rijkdom van de imaginaire polyfonie van de gestileerde dansbewegingen naar boven en overstijgt de bewerking in zekere zin origineel.

Dit event wordt uitgezonden op Podium 19, een nieuw en gratis cultuurkanaal. Je kan op Podium 19 terecht voor virtuele voorstellingen, optredens en concerten uit de Vlaamse cultuurhuizen. Podium 19 is te zien op kanaal 19 van Proximus Pickx (kanaal 269 vanuit Brussel of Wallonië), kanaal 99 van Telenet TV, kanaal 20 van Orange TV en uitgesteld via VRT NU. Meer info op www.podium19.be.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Dunford speelt Bach op luit - Live in Concertgebouw Brugge

Over dit event

Wanneer?

tot

Waar kijken?