U bent hier:

‘Dokter Hemerijckxkamer’ in Ninoofs stadhuis

Tentoonstelling Geschiedenis

Permanente tentoonstelling over een wereldberoemde melaatsendokter. Sinds 1994 bezit de stad Ninove een 'Dokter Hemerijckxkamer'. Deze permanente tentoonstelling bevat een reeks persoonlijke voorwerpen en foto's van Dr. Frans Hemerijckx. De familie gaf ze in bruikleen aan de stad om de herinnering aan de wereldberoemde dokter levendig te houden. De tientallen voorwerpen en foto's werden aangevuld me
De 'Dokter Hemerijckxkamer' werd oorspronkelijk ondergebracht op de tweede verdieping van het oud stadhuis.
Tijdens de jarenlange restauratie van het gebouw vond ze in andere stadsgebouwen een onderkomen. Als in 2010 de dienst cultuur zijn intrek in het gerenoveerde oud stadhuis neemt, keert ook de 'Dokter Hemerijckxkamer' terug naar dit gebouw. Tezelfdertijd werden de twee lokalen op de tweede verdieping van het oud stadhuis als tentoonstellingsruimte ingericht. Het succes van die tentoonstellingsruimtes maakt echter dat de 'Dokter Hemerijckxkamer' wat al te vaak en onterecht op de achtergrond geschoven wordt. Daarom besliste de stad de tentoonstelling op een betere en meer toegankelijke plaats herop te bouwen. Op de eerste verdieping van het stadhuis wordt de 'Dokter Hemerijckxkamer' onmiddellijk toegankelijk voor toeristen die de dienst toerisme bezoeken. Hopelijk prikkelt ze ook de nieuwsgierigheid van de Ninovieters die voor administratieve formaliteiten het stadhuis bezoeken.

Dokter Frans Hemerijckx, in Ninove geboren op 19 augustus 1902, is de grondlegger van de moderne leprabestrijding. Als jonge specialist in tropische geneeskunde trok hij in 1929 naar het toenmalige Belgisch Kongo. Hij stichtte nieuwe leprozengemeenschappen in Tshumbe en Dikungu in de provincie Kasaï. Dokter Hemerijckx was er echter niet gelukkig mee dat melaatsen in aparte gemeenschappen werden geïsoleerd; het maakte het stigma rond de ziekte alleen maar erger, vond hij. Daarom bouwde hij een systeem van ambulante verpleging van melaatsen uit: 'klinieken onder de bomen'. Door welzijnswerkers naar de dorpen te sturen, konden de zieken in hun eigen omgeving verzorgd worden.

In 1954 vroeg koning Leopold III aan de Ninoofse leproloog om in Polambakkam in het zuiden van India een 'Belgian Leprosy Centre' op te zetten. Ook daar richtte hij een systeem van 'klinieken onder de bomen' op. Dokter Frans Hemerijckx bleef tot 1965 de werkzaamheden in India coördineren.


De eerste ereburger van Ninove

Frans Hemerijckx overleed in Leuven op 15 oktober 1969. Hij beïnvloedde sterk de publieke opinie over de verzorging van leprapatiënten.
Vandaag wordt zijn principe van ambulante gezondheidszorg ('klinieken onder de bomen') wereldwijd toegepast.

Ook in zijn geboortestad blijft de naam en het werk van de 'melaatsendokter', ereburger van deze stad sinds 1953, nazinderen. Een groot plein aan de rand van het stadspark werd naar Dr. Hemerijckx genoemd. Een van de wegen in het park heet Polambakkamweg. Op het Dr. Hemerijckxplein richtte het "Huldecomité Dr. Frans Hemerijckx" in samenwerking met het stadsbestuur een monument voor de melaatsendokter op. Er kwam ook een herinneringsplaat op de gevel van zijn geboortehuis aan de Burchtdam. Tenslotte is er de inzet van het Dr. Hemerijckxcomité, dat niet alleen geld inzamelt voor de projecten van de Damiaanactie, maar ook via educatieve activiteiten, ook en vooral in scholen, de aandacht voor de wereldberoemde melaatsendokter uit Ninove levendig houdt.

De permanente tentoonstelling 'Dokter Hemerijckxkamer' is te bezoeken tijdens de openingsuren van het stadhuis.

Meer info? Dienst toerisme, 054 31 32 85, toerisme@ninove.be

Bron: UiTinVlaanderen.be

Info

Waar Oud Stadhuis
Oudstrijdersplein 6
9400 Ninove

Hoe geraak ik hier?

Wanneer
  • Maandag - woensdag van9:00tot12:00van14:00tot17:00
  • Donderdag van9:00tot12:00van16:00tot19:45
  • Vrijdag van9:00tot12:00
Prijs gratis
Contact toerisme@ninove.be
054 31 32 85
Links
Trefwoorden Uitpas regio Dender

UiTPAS

Voor dit event kan je je UiTPAS gebruiken en sparen voor tal van leuke voordelen.

Haal nu je UiTPAS