Dag van de ambachten
Info
Dag van de Ambacht - Bijen
Zondag 16 november 2025 13u00-17u00 , binnen en buiten
Bijenhouden of imkeren is een eeuwenoud vakmanschap. Bijen zorgen voor de bestuiving van onze planten en dat is ontzettend belangrijk om groenten te telen. Bijen zijn onmisbaar. Ook op ’t Grom hebben we een bijenhal waar imker Louis al jarenlang honingbijen houdt. De bij is de gele draad doorheen onze Dag van de Ambacht op 16 november in ’t Grom. Kom kijken en ervaar van dichtbij hoe natuur en traditie samenkomen.
Er zijn demonstraties korfvlechten, workshops vilten, bijenwaskaarsen rollen, initiatie manden vlechten en demonstratie van het traditionele werk met paard en ploeg. Dit allemaal aangevuld met een broodproeverij én een filmvoorstelling over regeneratieve landbouw. Doorlopend is er een bar met pannenkoeken.
PROGRAMMA
Bar en shop ‘t Grom | Doorlopend
Warme en koude dranken en heerlijke pannenkoeken
Demonstratie korfimkeren en korfvlechten door Mellifera vzw | Doorlopend
Bewonder hoe bijenkorven ontstaan uit puur natuurlijke materialen, met eeuwenoude technieken die vandaag nog even fascinerend zijn.
Onze demonstranten tonen live hoe vlechten en imkeren hand in hand gaan, met passie voor bijen en erfgoed.
Kom kijken, stel vragen en ontdek hoe deze ambacht leeft en inspireert.
Imkerij en kinderactiviteit kaarsen rollen door onze huisimker Louis De Neef | Doorlopend
Altijd al willen weten wat een imker precies doet? Je krijgt een duidelijke uitleg over imkeren en je mag al je vragen stellen van ‘Hoe maken bijen honing?’ tot ‘Waarom zijn ze zo belangrijk voor onze groenten en fruit?’. Onze imker legt het je met plezier uit.
Voor kinderen is er een leuke doe-activiteit: kaarsen rollen met echte bijenwas.
Zo maak je zelf een kaars om mee naar huis te nemen!
Broodproeverij door BROODNODIG Bakkerij Van Eeckhout van ‘Het traagste brood’ | Doorlopend
Marc Van Eeckhout en Lutgart Lyen bakken broden met verschillende oude graanvariëteiten.
Ze experimenteren met specifieke maaltechnieken en bereidingsprocessen om het traagste brood tot zijn recht te laten komen.
Ze werken met diverse graansoorten, waaronder Alba, Tritordeum, Xing Chang en Khorazan.
Kom langs, hoor, zie en proef het vakmanschap van het brood bakken.
Winterland rijden met paard en ploeg door Dirk Hendrickx en Jef van Dingen | Doorlopend
De tuinen vormen het hart van het museum en tonen de typische tuinbouw in openlucht op gewenten of verhoogde bedden in onze regio.
In onze streek is nog tot de jaren 1960 met paard en ploeg de grond bewerkt.
Kom zien hoe het traditionele winterland rijden van de gewenten met paard en ploeg in zijn werk gaat.
Initiatie manden vlechten door AuTENTiek | Doorlopend
Kom binnen in de buitengewone knusse tent en dompel je onder in de ambacht van het vlechten met wilgentakken.
AuTENTiek produceert op een ecologische manier voedsel met respect en ruimte voor de wilde natuur.
Bijen zijn ook bij hen onmisbaar. Zij vertellen meer over de bijenwas-handzalf die je bij de stand kan kopen net zoals een heerlijke appel crumble rechtstreeks uit de Dutch oven.
Workshop vilten door Heksagon | Doorlopend
Workshop: 13u30 tot 14u00 / 14u30 tot 15u00 / 15u30 tot 16u00 / 16u30 tot 17u00 (max. 4 personen per sessie, 5€ p.p.)
Ontdek de het vakmanschap van het vilten en doe mee aan een workshop waarbij je kleine vilt creaties maakt onder leiding van Urszula Sikorska.
Heksagon brengt natuur, ambacht en duurzaamheid samen. Ook hier zijn de honingbijen essentieel. De imker maakt onder meer eigen mede. Verder vind je hier eigen gebrouwen Perks Blond bier, likeur, siropen, tincturen.
Filmvoorstelling ‘Six inches of Soil’ | 13u30
‘Six inches of Soil’ is een film van Colin Ramsay - Verenigd Koninkrijk - 2024 - 97 min
Ter gelegenheid van het Film Food Fest spelen we dit jaar de film Six inches of Soil.
Een film over regeneratieve landbouw. Wat betekent het om vandaag als jonge boer te kiezen voor regeneratieve landbouw?
Drie startende Britse boeren tonen de uitdagingen én de voldoening van landbouw die de bodem en onze gezondheid herstelt.
Jorinde van AuTENTiek geeft de inleiding op de film. Zij start zelf een voedselbos op en doet aan extensieve landbouw (piloot project in onze gemeente).
Documentaire Water & Land | Aansluitend op filmvoorstelling
'Water & Land' is een documentaire van Centrum Agrarische Geschiedenis in samenwerkming met Kenniscentrum immaterieel erfgoed Nederland en Vlaanderen. 2025 - 18 min.
Hoe kunnen eeuwenoude praktijken bijdragen aan hedendaagse klimaatuitdagingen?
In
Wanneer?
Contactgegevens
Georganiseerd door
Prijzen en voordelen
| Basistarief | Gratis |
