U bent hier:

Bos t'Ename

Natuurgebied of park Erfgoed

Ten zuiden van de dorpskern van Ename, ligt een historisch-ecologisch uitzonderlijk waardevol gebied, bekend als het "Bos t'Ename". Reeds van in de Middeleeuwen was deze bosrijke zone nauw verbonden met het havenstadje Ename, en later met de abdij van Ename. Een wandelpad vertrekkend aan het Museum van Ename benadrukt deze sinds eeuwen bestaande historische band.
Reeds van in de Middeleeuwen was deze bosrijke zone nauw verbonden met het havenstadje Ename, en later met de abdij van Ename. Het bos heeft steeds een belangrijke rol gespeeld in het dagelijkse leven in Ename, zowel door zijn natuurlijke rijkdommen dan wel als leefomgeving voor dier en mens. Een wandelpad vertrekkend aan het Museum van Ename benadrukt deze sinds eeuwen bestaande historische band.
De Riedekensbeek doorkruist het bos t'Ename en werd verderop omstreeks de 12de eeuw naar de abdij afgeleid voor de watervoorziening
Het Bos t'Ename is een uitgestrekt bosgebied, waarvan een deel momenteel als natuurreservaat wordt beheerd. Menselijke activiteiten die de flora en fauna kunnen verstoren zijn strikt verboden. Bezoekers zijn slechts toegelaten tot het natuurreservaat tijdens geleide wandelingen waarvan een deel verloopt op houten knuppelpaden, zowat een halve meter boven de begane grond, zodat de bosbodem en de begroeiing niet verstoord wordt.
Het bosbeheer in "Bos t'Ename" streeft ernaar om het natuurlijke landschap en de biologische verscheidenheid van een niet verstoord bosbiotoop te herstellen.
In 2002 werd het "Bos t'Ename" bekroond met de Vlaamse Monumentenprijs. Het was een primeur dat deze prijs naar een landschap ging, en niet naar een monument.

Een educatief wandelpad, genoemd naar Mariette Tielemans, werd aangelegd doorheen het Bos t'Ename. Het pad start aan het museum, is volledig bewegwijzerd en heeft verschillende educatieve informatiepanelen die het botanisch en historisch belang van het bos uitleggen. Vrij wandelen is mogelijk op dit pad en op het Aardgas Natuurpad: wandelkaart te bekomen in het PAM Ename.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Info

Links
Waar Bos t'Ename
Lijnwaadmarkt 20
9700 Ename

Hoe geraak ik hier?

Wanneer
  • Maandag - zondag
Veel activiteiten zijn geannuleerd of uitgesteld en musea, concertzalen, theaters, sportclubs ... sluiten even de deuren. Check voor de zekerheid bij de organisator. Intussen blijft UiTinVlaanderen je inspireren met met online concerten, voorstellingen en films.
Prijs gratis
Reservaties
  • Bel naar +32 5 5302589
Contact +32 55 309040
Trefwoorden ook voor kinderen
UiTmetVlieg.be

Ontdek wat de Bende Van Vlieg hiervan vindt of geef zelf je mening over Bos t'Ename op UiTmetVlieg.be