U bent hier:

Bezoekerscentrum Rufferdinge

Tentoonstelling Erfgoed

Het bezoekerscentrum Rufferdinge is hét oriëntatiepunt bij uw ontdekkingstocht door de stad Landen vroeger en nu. De oude watermolen aan de Molenbergstraat 4 werd in 2006 volledig heringericht als streekbezoekerscentrum. Het historisch belang van de stad, vooral bekend door de figuur van Pepijn van Landen, wordt er op een aanschouwelijke manier voorgesteld.
De watermolen Rufferdinge, genoemd naar een Frankisch vrijheer Ruffer, werd al beschreven in de 13de eeuw. In 1416 werd de watermolen Brabants bezit en ging in de loop der eeuwen over in verscheidene handen tot de Provincie Brabant het ganse domein (2,5 ha) met molen en villa kocht in 1973 en aan de restauratie begon.
Het interieur vertoont een maalvloer, steenzolder en luizolder. Het waterrad is van het type 'bovenslag'. Regelmatig worden de sluizen opengedraaid en laat men het waterrad draaien.
De molen zelf is ingekleed en omringd met passend materiaal over molen, boerenstiel en oude ambachten. In 1985 schonk Florent Vanermen een aantal belangrijke, grote en kleinere landbouwwerktuigen aan de Geschiedkundige Kring. Het materiaal werd later voorgesteld op een tijdsbalk, geïllustreerd met waardevolle souvenirs. De meest opvallende data voor onze regio zijn 1693 en 1793, die staan voor de twee beruchte 'veldslagen van Neerwinden'.
De molen Rufferdinge met omgeving werd beschermd bij KB van 19 maart 1996.
Het herenhuis 'van de Weyer' genaamd, opgericht in een neostijl tussen 1872 en 1877 door Victor Roskam en Charles van de Weyer, is gerestaureerd en werd op 17 juni 2000 in gebruik genomen.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Info

Waar Rufferdingemolen
Molenbergstraat 4
3400 Landen

Hoe geraak ik hier?

Wanneer
  • Dinsdag - vrijdag
Prijs gratis
Contact diensttoerisme@landen.be
+32 1 1883468
Links