U bent hier:

Begijnhof Diksmuide

Monument Erfgoed

Het begijnhof verrees in de 13de eeuw achter de stadsvaart. Bij de aanleg van de versterkingen in de 15de eeuw kwam het begijnhof binnen een nieuwe stadsomwalling te liggen. Zo konden de begijnen zich binnen het stedelijk leven verankeren en uitgroeien tot een economisch zelfstandige gemeenschap.
Na de Eerste Wereldoorlog 1914-1918 werd het Begijnhof heropgebouwd, maar de laatste Begijnen keerden niet meer terug. Het Begijnhof kreeg een sociale rol als rusthuis.
In 1990 werd Het Begijnhof eigendom van de vzw De Lovie, centrum voor begeleiding van personen met verstandelijke handicap uit Poperinge. Sindsdien biedt Het Begijnhof huisvesting aan twintig volwassen mannen en vrouwen met verstandelijke handicap. Een frisse hedendaagse functie in de lijn van de eeuwenoude bestemming.

We zien in het Begijnhofstraatje ook enkele handgeschilderde geglazuurde tegels in Delftse kleuren. Gedurende WO I zamelde Nederland geld in voor de wederopbouw van verwoeste gewesten in België. Met dit geld bouwde de vzw 'Steun aan België' huizen voor oorlogsweduwen, werden bouwleningen gegeven, kapelletjes gebouwd,

Het begijnhofplein, de kapel, de winkel en de tentoonstellingsruimte zijn van zonsopgang tot zonsondergang vrij toegankelijk voor het publiek.

Het Huis van Juffrouw Sybille is een winkeltje van souvenirs, snuisterijen en kunstwerkjes, gemaakt door de bewoners van Het Begijnhof. Open van woensdag tem zaterdag van 14u00 tot 17u30.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Info

Waar Begijnhof Diksmuide
Begijnhofstraat 2
8600 Diksmuide
Wanneer
  • Woensdag - zaterdag van14:00tot17:30
Prijs gratis
Organisatie Begijnhof Diksmuide
Contact toerisme@stad.diksmuide.be
+32 5 1519146
Links