U bent hier:

Basiliek van het Heilig Bloed

Monument Erfgoed

Dubbelkapel, met beneden de romaanse Sint-Basiliuskapel (1139-1149) en op de bovenverdieping de kapel waar de Relikwie van het Heilig Bloed bewaard en iedere vrijdag vereerd wordt. Laatstgenoemde kapel werd meermaals verbouwd. In het Museum van de Basiliek van het Heilig Bloed worden o.a. reliekschrijnen, kerkelijke gewaden en schilderijen tentoongesteld.
BENEDENKAPEL SINT-BASILIUS en BOVENKAPEL
De gevel aan de Burg is een mengeling van laatgotiek en barok en bevat een beeldverhaal van graven, vorsten en hertogen van Vlaanderen.
De Romaanse, driebeukige benedenkapel heeft dikke veldstenen zuilen, kruisgewelven en kleine ramen. Boven de doorgang van het zijkapelletje is een Romaans timpaan met een bas-reliëf uit Doornikse steen (ca. 1100), dat de doop van Christus voorstelt. Een indrukwekkende trap (1528-1548) leidt naar de bovenkerk, ook van Romaanse oorsprong, maar tijdens de Franse Revolutie vernield en in 1896-1897 in neogotische stijl heropgebouwd onder leiding van L. Delacenserie. De 19de-eeuwse glasramen zijn gemaakt naar oorspronkelijke kartons uit de 15de eeuw. De preekstoel (1728) is gehouwen uit één blok hout. Verder zijn er een marmeren rococo-altaar en een zilveren tabernakel (1767).
De kapel bewaart de 'Rijve van het Heilig Bloed', een schrijn van 500 onderdelen uit verfijnd renaissancesmeedwerk, dat in 1617 afgewerkt was. De relikwie bevat een gedeelte van Jezus' bloed dat in 1150 door D. van den Elzas na een kruistocht uit Constantinopel werd meegebracht. De relikwie is geborgen in twee ronde, kristallen buisjes met aan de uiteinden een gouden engel.
Verder zijn er schilderijen, kerkelijke gewaden, kant en een wandtapijt uit 1637.

MUSEUM VAN HET HEILIG BLOED
Het museum herbergt interessante werken die de rijke geschiedenis van de Heilige Bloedkapel ende relikwie van het Heilig Bloed illustreren. te vindt er ondermeer het reliekschrijn van het H. Bloed door de goudsmid Jan Crabbe in 1617 vervaardigd van ongeveer 30 kilo goud en zilver en meer dan 100 edelstenen, een zilveren kroontje geschonken door Maria van Bourgondie en een wandtapijt uit 1637.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Info

Links
Waar Basiliek van het Heilig Bloed
Burg 13
8000 Brugge

Hoe geraak ik hier?

Sommige activiteiten gaan mogelijk niet door omwille van corona-maatregelen. Kijk even op de site van de organisator.
Wanneer
  • Maandag - zondag
Contact info@holyblood.com
+32 50 336792