U bent hier:

azaleateelt vroeger en nu

8 jaar

Begeleide uitstap of rondleiding Erfgoed

Een bezoek duurt twee uren.
Het eerste uur is er een rondleiding op het bedrijf voorzien en zien leerlingen hoe vandaag azalea’s geteeld worden. Met waterhergebruik en ontsmetting van water, met automatisch op- en afzetrobots…Er is heel wat techniek en bedrijvigheid te zien.
Echter gaat de andere helft van het bezoek door in een zaaltje met toestellen die het sierteeltverleden van Lochristi terug tot leven brengen. Museumstukken zoals in het sierteeltmuseum LOS te Zaffelare zijn ook hier aanwezig. Bovendien willen we de oude ent-technieken aanleren! (griffelen of enten was het aan elkaar laten groeien van een bovenstam met bloem gekozen omwille van sierwaarde op een onderstam gekozen omwille van snelle groeicapaciteit, ziektebestendigheid, en vlotte beworteling). Deze techniek wordt reeds 20 jaar niet meer gebruikt in azaleateelt. Omwille van het moderne gebruik van bodemverwarming kunnen alle azaleasoorten nu op zichzelf wortels maken vanaf stekken. Door veredeling bestaan nu vele verbeterde rassen die sierwaarde combineren met sterke eigenschappen zoals sneller groeien en ziektebestendigheid. De oudere soorten die vroeger als onder- of bovenstam hun functie hadden bij het enten of griffelen zijn daardoor verdrongen. Daarom is 50% van het bezoek gericht naar thema “erfgoed en herinneringseducatie”, de andere helft toont de moderne technieken.
Ik ben de echtgenote van Stijn de Clercq en sinds 2012 medewerkende echtgenote. Ik heb een master in ingenieurswetenschappen biochemie aan de Kaho Sint-Lieven Hogeschool behaald en reeds enkele jaren ervaring in het geven van rondleidingen op het bedrijf.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Info

Links
Waar hoekskensstraat
hoekskensstraat 91
9080 Lochristi

Hoe geraak ik hier?

Leeftijd 8+
Prijs
Basistarief: 50,00 €
€ 50,0
Organisatie azaleakwekerij Stijn De Clercq
Contact stijn_de_clercq@skynet.be
0476584246
Trefwoorden Bevestigd2020
UiTmetVlieg.be

Ontdek wat de Bende Van Vlieg hiervan vindt of geef zelf je mening over azaleateelt vroeger en nu op UiTmetVlieg.be