Aperitiefgesprek met Willem De Beuckelaere

Aperitiefgesprek met Willem De Beuckelaere

Waar?

Raadzaal Gemeentehuis De Pinte

Koning Albertlaan
9840 De Pinte

Wanneer?

Prijs

Basistarief: Gratis

Over deze activiteit

Privacy of piraterij? 

Willem De Beuckelaere (voormalig voorzitter van de Federale Privacycommissie en de Liga voor de Mensenrechten) houdt in een aperitiefgesprek de onteigening van het persoonlijk leven onder de loep.
Veel van de actuele maatschappelijke problemen zoals het ondermijnen van de privacy, gedragsmanipulatie, fake news, alomtegenwoordige tracking, het tekortschieten van wetgeving en regulering, beleid op basis van algoritmes, sociale mediaverslaving, het afkalven van de mensenrechten, het destabiliseren van democratieën, en andere, kunnen bekeken worden door de lens van de economische en sociale dwang van het malafide toezichtskapitalisme, waarvan Google en Facebook voorbeelden zijn.

Deze gigantische bedrijven verdienen fortuinen door onze privé-data te roven. Zij doen dit zonder controle, zonder rekenschap te geven, zonder onze toestemming en worden de facto eigenaar van ultieme parameters van informatie over ons leven. Ze slaan die informatie op, verkopen ze en verwerven op die manier veel macht over ons individuele levens, over onze gemeenschappen en over onze democratiën op lokaal, Vlaams, Belgisch en Europees niveau. Ze creëren een nieuw soort kapitalisme, waar wij zowel grondstof, koopwaar en kopers zullen zijn. Om daarin te slagen zullen ze onze individuele en collectieve gedragingen voorspellen, beïnvloeden en sturen. We dreigen automaten te worden in functie van hun nieuwe productiewijze.
Telkens weer minimaliseren ze hun impact en misleiden ze ons over hun opzet en hun uiteindelijke doelstellingen. Het is niet de technologie die ons bedreigt. Het is wat ze ermee doen…

Eén jaar na de Big Bang van 25 mei 2018 heeft de GDPR één grote verdienste: het hervormingsproces - en de toen gecreëerde hype – heeft de verwerking en bescherming van persoonsgegevens in de schijnwerpers gezet. En dat met zoveel toeters en bellen dat je wel op een andere planeet moest leven om niet te beseffen dat er nieuwe wetgeving in aantocht was. De bescherming van privacy, meer bepaald persoonsgegevens, moest nu maar eens serieus genomen worden. Met de nodige dk (gigantische boetes en ingrijpende corrigerende maatregelen) werd zelfs de meest onwillige gegevensverwerker geconfronteerd met de nieuwe verplichtingen. Getuige daarvan de soms compleet overtrokken reacties van bepaalde verwerkers - iedereen herinnert zich nog wel de ontelbare e-mails die plots uitdrukkelijke toestemming eisten.
Het bilan van het eerste jaar GDPR in actie is echter betreurend zwak. Van de zo enthousiast aangekondigde versterkte bescherming is tot nu toe bitter weinig werkelijkheid gebleken. Het wordt uitkijken wat het komende jaar brengt, nu de autoriteiten en de samenwerking op kruissnelheid komen. Dan kan bewezen worden dat onder de nieuwe glimmende carrosserie van het vehikel ook een krachtige motor schuilgaat. Misschien een trage diesel, maar met voldoende power om het zo urbi et orbi verklaarde beschermingsniveau écht waar te maken.

In de kijker

IJspistes en schaatsbanen in Vlaanderen

Verder lezen 

Doe mee aan de Voorleesweek

Verder lezen 

6 lichtfestivals in Vlaanderen

Verder lezen 

Naar het museum met je baby of peuter

Verder lezen 

7x spanning en avontuur voor kinderen

Verder lezen 

Hier kan je Sinterklaas ontmoeten

Verder lezen 

8x avontuurlijk wandelen met kinderen

Verder lezen 

5 oorlogsmusea in Vlaanderen en Brussel

Verder lezen 

7 musea midden in de natuur

Verder lezen 

3x pompoenpret

Verder lezen 

Theater in het najaar: 8 onmisbare voorstellingen

Verder lezen 

Expo's in het najaar: 5 onmisbare tentoonstellingen

Verder lezen 

34 gezellige en kleinschalige bioscopen

Verder lezen 

8 knisperende herfstwandelingen

Verder lezen 

Heerlijke herfst: 9 leuke activiteiten met kinderen

Verder lezen 

10x dierplezier met kinderen

Verder lezen 

5 musea voor kleine dierenvrienden

Verder lezen 

7 expo's om je kinderen mee naartoe te nemen

Verder lezen 

7x cultuur in de natuur

Verder lezen 

5x op tocht zonder te wandelen of te fietsen

Verder lezen 

Gent met kinderen: 9 tips voor een vree wijze citytrip

Verder lezen 

8 prachtige tuinen om in weg te dromen

Verder lezen 

De 7 leukste rommelmarkten van Vlaanderen

Verder lezen 

Opvallende architectuur die ook kinderen boeit

Verder lezen 

9x wonderlijke machines ontdekken met kinderen

Verder lezen 

6x toegankelijk wandelen in het groen

Verder lezen 

5 musea met een meeslepende audiogids

Verder lezen 

7x erfgoed ontdekken

Verder lezen