Museum

Dit zijn de kleine musea van West-Vlaanderen

Hoewel grote musea die uitpuilen van de tijdelijke en vaste collecties heel impressionant kunnen zijn, hebben ook kleinere musea veel in hun mars met hun niche aan kunst die ze tentoonstellen. Ontdek hier de kleine parels van West-Vlaanderen.

Arentshuis (Brugge)

In het Arentshuis exposeren ze het werk van Frank Brangwyn als centrale kunstenaar. In het elegante herenhuis kijk je naar de hoogtepunten in het oeuvre van de kunstenaar: schilderijen, aquarellen, tekeningen, grafiek, meubelen, tapijten en aardewerk. Daarnaast zie je er ook tijdelijke collectiepresentaties met grafiek uit het Prentenkabinet en werken uit het Groeningemuseum.

Hopmuseum (Poperinge)

Voor wie hop niet kent, je hebt er zeker en vast al eens kennis mee gemaakt. Hop zorgt er namelijk voor dat bier bewaard kan worden en heel verfijnde aroma’s krijgt. In het Hopmuseum leer je alles over de hopteelt van de voorbije eeuwen, de vele toepassingen van het unieke plantje en hoe een moderne landbouwer omgaat met de plant.

Gezellehuis (Brugge)

Iedereen kent “O krinklende winklende waterding…’. Maar wie was de dichter nu ook alweer? Zoek niet verder, hier vind je het antwoord: Guido Gezelle. Het literaire museum dompelt je onder in de wereld van de priester-dichter en taalwetenschapper binnen het Nederlandse taalgebied.

KOERS (Roeselare)

Wat is er fijner dan op bij goed weer op zondagnamiddag even op de fiets te springen? Misschien is het wel bij slecht weer KOERS bezoeken, het museum gewijd aan de wielersport. In drie grote pijlers ontdek je alles over het wielererfgoed: (koers)fietscollectie, de wielersportcollectie en de documentaire-collectie.

Bakkerijmuseum (Veurne)

Niets boven een lekker vers broodje, rechtstreeks van je favoriete bakker. In het Bakkerijmuseum in Veurne ontdek je alles van de bakambacht. Zowel in een museumbezoek door de vaste collectie als een visite aan het kenniscentrum. Het museum vertelt het verhaal over de evolutie die het bakkersberoep onderging van productie, bereiding en verdeling van brood en banket.

Abdijmuseum Ten Duinen (Koksijde)

In de middeleeuwen stond Koksijde en haar landschap in teken van de Duinenabdij. In het museum ontdek je hoe het leven er was, binnen én buiten. In het imposante abdijcomplex wandel je rond en ontdek je de positie van de invloedrijke abdij en hun abdijbibliotheek.

Volkskundemuseum (Brugge)

In het Volkskundemuseum ontdek je het gewone dagelijkse leven in Brugge in de 19de en begin 20ste eeuw. Elke kamer doet je een nieuwe wereld ontdekken: een klaslokaaltje, een apotheek, een kleermakersatelier of een suikerbakker.

Nationaal Tabaksmuseum (Wervik)

Dit is geen museum waar je gewoon een sigaret mag opsteken, maar wel een mysterieuze reis doorheen vier eeuwen tabaksgeschiedenis. Want tabak staat niet enkel bekend als genotsmiddel maar ook als medicijn. Wervik stond in de 20ste eeuw in het centrum van de tabaksteelt in België, de ideale plaats om er alles over te ontdekken.

Westfront Nieuwpoort

Westfront Nieuwpoort vertelt het unieke verhaal van de Nieuwpoortenaars tijdens de eerste wereldoorlog. Eind oktober 1914 dreigen de Belgen de Slag om de IJzer te verliezen. Daarop zetten ze het plan in om de polders onder water te laten lopen. En dat is nog maar het begin, vier jaar lang moeten ze dit in stand houden. Hoe? Dat hoor en zie je in dit museum.

Sint-Janshospitaal (Brugge)

Het Sint-Janshospitaal is één van de oudste hospitaalgebouwen van Europa. Het museum is ingericht vol stille getuigen van eeuwenlange zieken- en zielszorg. Een collectie kunstwerken en medische instrumenten die bijzonder imposant kan genoemd worden.

Het Lijsternest: Streuvelshuis & Schrijversresidentie (Ingooigem)

Het Lijsternest was de thuisplek van Stijn Streuvels en is na zijn dood bewaard zoals hij het kende, met de kunstwerken van zijn vrienden, zijn reissouvenirs, bibliotheek en schrijftafel. Je bent er zowaar bij hem op bezoek.

NAVIGO-Nationaal Visserijmuseum (Koksijde)

In het NAVIGO-Nationaal Visserijmuseum niets anders dan het waterleven: op en in het water. Je maakt er kennis met de Vlaamse vissersfamilies, heroïsche IJslandvaarders en de garnaalvissers te paard. Je komt er ook oog in oog te staan met echte Noordzeebewoners.