Museum

Dit zijn de kleine musea van Vlaams-Brabant

Hoewel grote musea die uitpuilen van de tijdelijke en vaste collecties heel impressionant kunnen zijn, hebben ook kleinere musea veel in hun mars met hun niche aan kunst die ze tentoonstellen. Ontdek hier de kleine parels van Vlaams-Brabant.

FeliXart Museum (Drogenbos)

In een oase van groen op het domein dat ooit van Felix De Boeck was, een van de pioniers van de Belgische abstracte kunst, ligt het FeliXartmuseum. Je kan er historische en hedendaagse avant-gardekunst bekijken. Een deel van de tentoonstellingen staat ook buiten opgesteld, ideaal voor wie kunst vanuit een andere hoek wil zien.

Damiaanmuseum (Tremelo)

Iedereen heeft al eens van de Heilige Damiaan gehoord. In het Damiaanmuseum in Tremelo ontdek je de figuur achter de heilige, doorheen de verschillende periodes in het leven van deze bekende Belg. Niet toevallig ligt dit museum in Tremelo, de geboorteplek van Jozef De Veuster (toen hij nog niet Damiaan werd genoemd).

Museum Het Toreke (Tienen)

Wist je dat de grootste archeologische site van de Benelux werd gevonden in Tienen? In museum Het Toreke bewonder je de grote Gallo-Romeinse schatten van het Grijpenveld in Tienen. Laat je heen en weer slingeren tussen de rituelen van dood en leven.

Museum voor Oudere Technieken (Grimbergen)

Tijd om in actie te schieten, in het Museum voor Oudere Technieken mag je niet stilzitten. Het leert je alles over water, wind en technieken op mankracht. In het kleine stadje Grimbergen tonen ze een unieke collectie van gereedschappen.

Witloofmuseum (Kampenhout)

Het witte goud, dat is witloof. In Kampenhout is die verrassende groente het uithangbord van de gemeente. En omdat zo’n stukje erfgoed niet verloren mag gaan, werd er een museum aan gewijd. Leer er alles over de sociale en culturele impact van stronkjes witloof, maar ook hoe ze geteeld en verpakt worden.

Stedelijk Museum Aarschot (Aarschot)

Het is tijd om Aarschot beter te leren kennen met het Stedelijk Museum Aarschot. In de vaste collectie belichten ze de Demerstad en haar rijke verleden. Je maakt er kennis met bekende of gevreesde Aarschottenaren, de stad in de Groote Oorlog, en leert er allerlei geschiedenisweetjes dankzij hun tijdelijke tentoonstellingen.

 

Histaruz (Leuven)

Duik in de uitgebreide erfgoedcollectie van museum Histaruz en ontdek alles over 100 jaar Leuvense universitaire ziekenhuizen. Van oude pillenbokalen tot chirurgische priemen en de eerste gynaecologische toestellen (brrr).

Huis van het Belgisch-Frans verzet (Tielt-Winge)

In de Tweede Wereldoorlog waren er duizenden Belgen en Fransen die in het verzet zaten. Daarmee probeerden ze via sabotage, vervalsingen en aanslagen te strijden tegen de Duitse bezetter. Benieuwd? Ga dan zeker eens langs in het Huis van het Belgisch-Frans verzet.

PARCUM (Heverlee)

Wie dacht dat religie enkel saaie Mariabeelden voorbracht, heeft het zwaar mis. PARCUM onderzoekt het raakvlak tussen religie, kunst en cultuur en presenteert nooit eerder getoond erfgoed uit kerken, abdijen en kloosters. De tentoonstellingen staan telkens in teken van de multireligieuze en superdiverse samenleving van vandaag.

SPORTIMONIUM (Zemst)

SPORTIMONIUM is een museum gewijd aan de Olympische spelen. Je hebt er een doe- en kijkgedeelte, ideaal voor alle sportfans onder je vrienden. Je ontdekt er allerlei sporten in de Volkssporttuin en de vaste en tijdelijke tentoonstellingen.

 

Zoek je nog meer om te doen in Vlaams-Brabant?