Museum

Dit zijn de kleine musea van Antwerpen

Hoewel grote musea die uitpuilen van de tijdelijke en vaste collecties heel impressionant kunnen zijn, hebben ook kleinere musea veel in hun mars met hun niche aan kunst die ze tentoonstellen. Ontdek hier de kleine parels van Antwerpen.

DIVA: Antwerp Home of Diamonds

The city of diamonds zou zijn naam niet waardig zijn zonder een museum toegewijd aan de meest schitterende der edelstenen. In het DIVA-museum kan je collectiestukken van zilver of goud met edelstenen en diamanten ontdekken. Het museum wil de boodschappen die aan deze voorwerpen verbonden zijn doorgeven aan de bezoeker. Een brug bouwen tussen heden en verleden door middel van een bepaalde scenografie en verhaalvertelling. In zes zalen kan je terecht voor zes verschillende verhalen: het exotische karakter van luxeartikelen, het vakmanschap van diamant en edelsmeedkunst, Antwerpen als wereldcentrum van de diamanthandel, de plaats van luxe-objecten in het dagelijks leven, het vraagstuk rond de ethiek en echtheid van de diamantsector en de wereld van DIVA. Veel om te ontdekken, dus!

MAS

Het Museum aan de Stroom is niet enkel de moeite om te bezoeken om het prachtige gebouw te bewonderen, ook binnenin schuilen bewonderenswaardige tentoonstellingen. Het tien verdiepingen hoge MAS stelt op bijna elke verdieping een thematische collectie tentoon die regelmatig wisselt, voor jong en oud. Wie helemaal naar boven gaat kan genieten van een prachtig panorama over de oude koekenstad.

Red Star Line Museum

Wat verder voorbij het MAS vind je het Red Star Line Museum. Hier maakten twee miljoen passagiers met de stoomschepen van Red Star Line de oversteek naar Noord-Amerika. Het museum dompelt je onder in de verhalen van de passagiers, het verhaal achter de rederij die Red Star Line was en het verhaal achter de haven waar ze vertrokken. Een pakkende tentoonstelling die je zeker gezien moet hebben.

Steenbakkerijmuseum ’t Geleeg

Ontdek de geschiedenis achter de oude steenbakkerijsite van de gemeente Boom in de Antwerpse Rupelstreek. Ontdek de werking van de machines en het verhaal van de familie Frateur die de steenbakkerijen vanaf uitbaatten vanaf 1346.

Rubenshuis

In het Rubenshuis woonde Vlaamse Meester Peter Paul Rubens met zijn gezin. Vandaag kan je er zijn leven en werk ontdekken. Daarnaast kan je genieten van het geweldige huis met de mooie tuin en stadsportaal, en dat allemaal in het centrum van de stad. Het oeuvre van de wereldberoemde barokschilder inspireert al vier eeuwen lang kunstenaars en kunstliefhebbers van over heel de wereld. Laat je meeslepen door de wereld die rond Rubens hangt.

Maagdenhuis

Naast het bruisende Mechelseplein met al haar terrasjes, vind je het Maagdenhuis. Een plek die geschiedenis ademt. Het vroegere Maegdeckenshuys deed dienst als weeshuis voor arme weesmeisjes. Kruidenier Jan van der Meeren richtte het huis op nadat zijn derde vrouw stierf en hem met 11 kinderen achterliet. Hij zorgde ervoor dat jonge weesmeisjes er goede opvang en onderwijs kregen. Binnen in het huis kan je tijdelijke kunstcollecties ontdekken, genieten van een oase van rust in de mooie binnentuin en de oude kapel bewonderen.

Kazerne Dossin

In 1942 werden vanuit de Dossinkazerne in Mechelen Joden, Roma en Sinti vervoerd naar het concentratiekamp van Auschwitz-Birkenau. Amper 5% keerde hier levend uit terug. Het museum is een plek die ons aan deze gebeurtenissen wilt blijven herinneren. Het museum heeft het niet enkel over de kazerne zelf, maar ook over massageweld. Het gaat op zoek naar de tijdloze mechanismen van groepsdruk en collectief geweld, die kunnen uitlopen tot massamoord en genocide. Het is een plek die de gedeporteerden een gezicht geeft en hun verhaal blijft vertellen, maar ook grote thema’s hierrond in vraag stelt en onderzoekt.

Letterenhuis

Het geheugen van de Vlaamse literatuur, dat is het Letterenhuis in Antwerpen. Naast het museum vind je er ook het Literaire Archief van Vlaanderen. Ontdek er met je eigen ogen de beroemde handschriften van Willem Elsschot, Paul van Ostayen of Hendrik Conscience of bewonder de kunst van schrijvers die ook al eens een penseel durven vastnemen. Het huis ademt taal en literatuur, een must voor elke boekenwurm.

Plantin-Moretusmuseum

Het originele woonhuis van de uitgeversfamilie Plantin-Moretus is niet voor niets Unesco-werelderfgoed. Hier ontdek je alles over de geschiedenis van de boekdrukkunst en het boek. Bekijk één van de oudste drukpersen ter wereld, de werken van Plantijns uitgeverij, de tijdelijke tentoonstellingen over de familie, het huis of hun producties.

Extra City Kunsthal

De Kunsthal Extra City stelt hedendaagse kunst tentoon die doet nadenken over actuele thema’s in de stad van vandaag. Missie: het beter begrijpen van onze samenleving via kunst. Het museum startte in 2004, en verhuisde intussen naar de hoofdsite van AAIR. Samen vormden ze de kerk van de Provinciestraat om tot een nieuwe tentoonstellingsruimte voor hedendaagse kunst. Een interessant museum om in het oog te houden.

Speelgoedmuseum

Het Speelgoedmuseum in Mechelen opende de deuren al in 1982. Zoals de naam het zelf zegt, kan je hier terecht voor tentoonstellingen rond allerlei speelgoed. Van Lego tot Barbie, hout tot plastiek: je vindt het er allemaal. Ontdek er de modecollectie van Barbie over zes decennia heen, of vier de dertig jaar lange vriendschap van Samson & Gert. Een plek waar je je even terug kind waant.

 

Zoek je nog meer om te doen in Antwerpen?