U bent hier:

Vrouwendag in Gent en Mechelen

Vrouwendag in Gent en Mechelen

Feminisme vandaag

Op 11 november is het nationale Vrouwendag - sommige M/V/X-en zuchten dan of rollen met de ogen, want is dat nu nog wel nodig, zo'n speciale dag voor vrouwen - er is er toch ook geen speciaal voor mannen? Wel: hell yes, het is nog steeds nodig, zeker sinds er bepaalde grofgebekte en blondgekuifde heerschappen aan het wereldroer staan die vinden dat ze een vrouw rustig bij haar pussy mogen grabben. Gewoontegetrouw worden er op de Vrouwendag sterke statements gemaakt over de ongelijke behandeling van mannen en vrouwen, over het feminisme in de 21ste eeuw en over tal van andere onderwerpen - interessante stuff voor àlle geslachten.

Merci, Simonneke

In België wordt de vrouwendag dit jaar al voor de 46ste keer op 11 november gevierd. Dat hebben we te danken aan de Franse oerfeministe Simone de Beauvoir. In 1972 besloot het toenmalige pas opgerichte 'Vrouwenoverlegkomitee' (VOK) - nu gekend als 'Furia' - om in België een vrouwendag te organiseren. Ze contacteerden Simone de Beauvoir maar die was toen zo drukbezet dat ze enkel op 11 november een gaatje vond. Het overdonderende succes van die eerste ‘Nationale Vrouwendag’ (bijna 10.000 bezoeksters) leidde tot nog vele succesvolle edities daarna.

Gent en Mechelen

Dit jaar ligt het zwaartepunt van de activiteiten in Gent en Mechelen. Een kleine  - excusez le mot - grab uit het aanbod:

  • In Mechelen ontrolt zich het officiële programma van de nationale Vrouwendag. In het Scheppersinstituut kan je je de hele dag via debatten en workshops verdiepen in het feminisme, met de belangrijke vraag hoe we dat feminisme kunnen mogelijk maken voor àlle vrouwen. Wie er ook zal zijn: de leading lady van het feminisme uit de Lage Landen uit: Anja Meulenbelt, auteur van een gloednieuw boek over feminisme vandaagAfsluiten doet de Vrouwendag in Mechelen met een theatervoorstelling (Het Mechels Dakterras) en natuurlijk is er kinderopvang voorzien.

  • In Gent laten de dames zich anders ook niet onbetuigd. In de Centrale laten de vrouwen van AWAN (Arab Women Artists Now) een plaform aan beginnende en meer gevestigde vrouwelijke artiesten uit de Arabische wereld. Er zijn interviews en rondetafelgesprekken centraal, afgewisseld met performances, film & literatuur - en een dj komt het feestje afsluiten met een ongetwijfeld geëmancipeerde set.

Op zoek naar nog meer fijne vrijetijdstips? Schrijf je dan in op de nieuwsbrief van UiTinVlaanderen. Elke donderdag valt er een overzicht in je mailbox van wat er de komende week in Vlaanderen en Brussel te beleven valt. 

 

Geen resultaten gevonden.
Vrouwendag 2017