U bent hier:

Urban culture

Kunst met de grote of kleine k verstopt zich al lang niet meer in de witte museumzalen of de zwarte boxen alleen, maar je kan er zomaar - oeps, pardon me - op straat tegenaan lopen. Urban arts vind je logischerwijze vooral in de grotere steden, en het kost je niks - gewoon uit je doppen kijken en zorgen dat je niet aanloopt tegen een skateramp. 

Waar moet je zijn voor wat artistiek verantwoorde street cred?

 1.  Sint-Katelijnewijk in Brussel

  De Franse straatartiest Oakoak schilderde er elf vrolijke werken die je tijdens een wandeling door de Sint-Katelijnewijk kan ontdekken. Oakoak maakte voor zijn schilderijen gebruik van elementen die op straat aanwezig zijn: een riooldeksel wordt bijvoorbeeld de bal waarop een circusolifant staat te balanceren, een trapje is de toets van een piano... Een plannetje voor de wandeling vind je in de Centrale for Contemporary Art!

 2. The Crystal Ship in Oostende

  In de binnenstad en op het Groen Lint rond Oostende loop je aan tegen gigantische muurschilderingen en interventies van 40 internationale artiesten. Voor de kinderen is er de The Crystal Ship Kids Guide - krijg ze dan nog maar eens van de straat, die koters.

 3. Skateparken in Vlaanderen en Brussel

  Wie zei daar dat de acrobatische capriolen van skaters géén kunst waren? Op een lome zaterdagmiddag kan je in de diverse skateparken van Vlaanderen en Brussel je ogen uitkijken op dezelfde halsbrekende toeren die die waar Cirque du Soleil véél geld voor vangt.

 4. Urbex-fotografie in Vlaanderen

  Ok, strikt genomen werken urbexers niet in de openbare ruimte, maar ze brengen wel de schoonheid van de (vervallen) stad in beeld. Urbexers zijn de Dr. Livingstones van deze tijd - ze dringen (respectvol!) binnen in leegstaande panden, fotograferen wat zich daar aan schatten bevindt en verdwijnen zonder ook maar een stofje te hebben verlegd.

 5. Urban trails in Vlaanderen en Brussel

  Het is een originele manier om de stad beter te leren kennen én het bespaart je een hoop tijd: loop er gewoon vlotjes doorheen. Bij urban trails is het dan nog eens de zaak om de trapjes, hekkens, opstapjes en bushokjes te omzeilen, dus houd je ogen open - en niet alleen voor de schoonheid van de stad.

 6. Mima in Brussel

  Het blijft een beetje ironisch - street art die als ultieme erkenning van haar waarde een plekje krijgt in een museum, het is als een wilde roos in een pot planten, maar enfin. Het gloednieuwe Millenium Iconoclast Museum of Art in Molenbeek brengt street art op de site van de voormalige brouwerij Belle-Vue. Naast de permanente collectie en tijdelijke expo's worden er performances, concerten en projecten georganiseerd.

 

             Op zoek naar nog meer fijne vrijetijdstipsSchrijf je dan in op de nieuwsbrief van UiTinVlaanderen. Elke donderdag valt er een overzicht in je mailbox van wat er de komende week in Vlaanderen en Brussel te beleven valt.

De volledige urban agenda

vrijdag 22 september 2017

Straatfotografie // Van stadsfotograaf tot urban explorer

Aalst, CC De Werf

Cursus of workshop

Van 14 mei 2017 tot 24 september 2017

Geleide wandeling The Crystal Ship

Oostende, Toerisme Oostende vzw

Begeleide uitstap of rondleiding

Van 18 juli 2017 tot 24 september 2017

Graffitiwandeling

Gent, Oude Stadsbibliotheek Gent Zuid (Woodrow Wilsonplein)

Begeleide uitstap of rondleiding

Van 23 september 2017 tot 24 september 2017

Sorry, Not Sorry 2017

Gent, Oude Dokken

Festival

Van 23 september 2017 tot 24 september 2017

Antwerp City Drops

Antwerpen, Antwerpen Centrum

Sportactiviteit

Van 23 september 2017 tot 24 september 2017

Festival des Fêtes Romanes

Sint-Lambrechts-Woluwe, Woluwe

Festival

woensdag 27 september 2017

55+: Workshop graffiti (aanvullend op wandeling Kroonjuwelen)

Deurne, Jeugddienst Deurne

Cursus of workshop

woensdag 27 september 2017

Talk: YO! Belgium Raps met Lefto, Azer en Gus + DJ-set Azer

Brussel, Muntpunt, Literair Salon +1 (Schildknaapgebouw)

Cursus of workshop

zaterdag 7 oktober 2017

You On Stage

Antwerpen, Urban Bib Permeke

Concert

Van 6 oktober 2017 tot 8 oktober 2017

Brussels street photography festival

Brussel, Verschillende locaties in Brussel

Festival

Bekijk alle activiteiten
urban culture