U bent hier:

UiT in Oudenaarde

UiT in Oudenaarde

Citytripje aan het plannen? Zoek het eens wat verder dan de overbezochte metropolen en trek naar een kleinere Vlaamse stad. Naar Oudenaarde, bijvoorbeeld, want zelfs als de Ronde gereden is valt daar nog heel wat te beleven. 

 

Koerskoorts

Wij zeggen "Oudenaarde", jullie zeggen: "Ronde Van Vlaanderen!" Oudenaarde is al enkele jaren de thuis en het eindpunt van de Ronde, en ook tijdens de rest van het jaar is de stad in de ban van de koers.

In het Centrum Ronde Van Vlaanderen beleef je Vlaanderens Mooiste elke dag, en je kan hem zelfs winnen: beklim virtueel enkele van de beruchte hellingen en klim op het podium naast je wielerhelden. De tijdelijke tentoonstelling Koersen in de Groote Oorlog vertelt intussen over gesneuvelde wielrenners en fietsen door het slagveld.

 

Benen ingesmeerd?

Spring zeker ook zelf op je stalen ros, want dat de Ronde Oudenaarde koos is geen toeval: het is de ideale uitvalsbasis voor een tochtje doorheen de Vlaamse Ardennen. Het Centrum Ronde Van Vlaanderen vormt het startpunt van heel wat fietsroutes, en het bijbehorende café Peloton is een ideaal eindpunt - misschien mag je wel plaatsnemen op de stoel gesigneerd door Johan Museeuw...

 

Kunstschatten

Vrees niet: ook wie minder enthousiast wordt van fietsen en fietsers komt in Oudenaarde aan zijn trekken. Het Stadsmuseum MOU - Museum van Oudenaarde en de Vlaamse Ardennen - herbergt heel wat kunstschatten, waaronder een indrukwekkende collectie kerkelijk zilver en middeleeuwse wandtapijten. Het museum is bovendien gevestigd in het stadhuis van Oudenaarde (volgens velen het mooiste van Vlaanderen) en alleen daarom is het een bezoekje waard. 

Maar laten we eerlijk zijn: eigenlijk is heel Oudenaarde een groot museum. Wandel door het historisch centrum van de stad en vergaap je aan de prachtige middeleeuwse gebouwen: het stadhuis met haar belfort, de lakenhalle, het begijnhof... Allemaal even indrukwekkend. 

 

Op wandel

Liever de rust van de natuur? Dat kan ook, want in en rond Oudenaarde is het heerlijk wandelen. Zoek de stilte op in het Koppenbergbos of in de Engelse tuinen van het Liedtspark, of struin langs de Schelde in de Passantenhaven. Nog wat tijd over? Trek dan zeker ook eens naar deelgemeente Ename, waar je naast een uniek natuurgebied ook een archeologische site vindt - want hier was in de middeleeuwen ook al een bos. 

 

Op zoek naar nog meer fijne vrijetijdstips? Schrijf je dan in op de nieuwsbrief. Elke donderdag valt er een overzicht in je mailbox van wat er de komende week in Vlaanderen en Brussel te beleven valt. 

Stadhuis Oudenaarde