U bent hier:

UiT met Woef

UiT met Woef

Het Jaar van de Hond

Wist je dat 2018 volgens de Chinese kalender het Jaar van de Hond wordt? (In BOZAR waren ze alvast op de hoogte!) Wie er eentje in huis heeft hoeft niet meer overtuigd te worden van het feit dat de beestjes trouw, eerlijk en onvoorwaardelijk zijn in hun liefde. Onderzoek heeft trouwens al meermaals uitgewezen dat mensen met een hond aanzienlijk gelukkiger en minder gestresseerd door het leven gaan.

Hondenweer

Logisch ook: als Blackie je met zijn trouwe bruine ogen smekend aankijkt zit er niets anders op dan de leiband van de haak te nemen en naar buiten te gaan - hoe guur het weer ook mag zijn. En ook al trek je dan met loden schoenen je winterjas aan, een half uur later geniet je van het feit dat de wind alle sombere gedachten uit je hoofd heeft geblazen.

Hond-spots

Maar waar kan je zo allemaal heen met je trouwe viervoeter? Niet overal, let op: in sommige natuurdomeinen of wandelgebieden zijn honden verboden, zelfs aan de leiband. Wij lijstten enkele plekken of activiteiten op waar woef zéker welkom is, en voegden nog een paar gekke baasje-hondactiviteiten toe - kwestie van de relatie met je viervoeter nog te verstevigen. Waf!

Waar is de hond welkom?

  1. In heel wat steden en gemeenten organiseert de CM 'gezondheidswandelingen' in groep - zoveel gezelliger dan in je eentje gaan wandelen. De wandelingen vinden wekelijks plaats op verschillende tijdstippen, en de hond wordt expliciet welkom geheten!

  2. Niet alleen honden zijn zot van bomen, op deze wandeling in de buurt van Damme worden baasjes dat ook: de merkwaardige bomen van Ryckevelde nodigen uit tot nader onderzoek. Let wel: voor baasjes is het strikt verboden om het pootje te heffen tegen deze bijzondere exemplaren.

  3. Haast je, want dit leuke hondencafé is maar tot eind november open...  gelukkig sluit het café met een bang: een heuse puppyparty! En neen, vieze geesten, dat is niks seksueels: het is een ontspannen bijeenkomst rond gedrag en training van puppy's.

  4. In Uitkerke houden ze een goede Sint-Hubertustraditie in ere: een zegening van paarden en huisdieren, waarbij de dieren na de zegening ook een stukje Sint-Hubertusbrood krijgen. Jachthoorngroep Waldo luistert de plechtigheid gepast op.

  5. Lering en vermaak in één. Wie tijdens het wandelen wat mee wil te weten komen over het gedrag van zijn hond sluit aan bij de Winterwandeling in Scherpenheuvel. De omgeving van de Abdij van Averbode is sowieso prachtig, maar tijdens deze wandeling lopen ook instructeurs en gedragstherapeuten mee, die je tips geven over het gedrag van je hond. 

  6. Ook het Brugse Ommeland is magnifiek, zeker in de winter - hoefden we dat nog te zeggen? Of ga voor deze frisse neuzenwandeling in Oostkerke, dat zichzelf het 'mooiste dorp van West-Vlaanderen' noemt. De hond mag ook wel een beetje historisch erfgoed opsnuiven, quoi.

  7. Van cultuur gesproken: tijdens een wandeling door de oudste stad van België trekken baasjes en honden te voet door Tongeren onder de bekwame leiding van gids Jan Konings. 

  8. Wil je de uitstap echt feestelijk besluiten? Zak dan met Fifi af naar de speciale kerstmarkt in het dierenasiel van Mechelen. Na een frisse wandeling in het Mechelse Tivolipark kan je daar genieten van een hapje en een drankje maar ook cadeautjes kopen voor de huisvriend. De opbrengst gaat naar de Dierenbescherming. Omdat het ook voor hondjes bijna Kerstmis is, jawel.

 Op zoek naar nog meer fijne vrijetijdstips? Schrijf je dan in op de nieuwsbrief van UiTinVlaanderen. Elke donderdag valt er een overzicht in je mailbox van wat er de komende week in Vlaanderen en Brussel te beleven valt.

UiT met de hond