Citytrip Kortrijk

UiT in Kortrijk

De stad aan de Leie

Wist je dat in West-Vlaanderen meer te zien is dan alleen de zee en Brugge? Nee? Dan moet je belist eens naar Kortrijk, met haar gezellige straatjes en bijzondere geschiedenis. 

 

Huisjes en torens

Kortrijk bestaat al heel lang, en dus vind je er overal sporen van het verleden. In het Belfort en het fraaie stadhuis, bijvoorbeeld, en in de twee Broeltorens die aan weerszijden van de Leie staan te blinken.

Maar het indrukwekkendst van al is zonder twijfel het Begijnhof, dat gebouwd werd in de twaalfde eeuw. Kuier tussen de schattige huisjes, spring eens binnen in het nieuwe bezoekerscentrum of in de Onze-Lieve-Vrouwekerk en je zou zo vergeten dat we al in de 21ste eeuw zitten. 

 

Zwaardvechten en lakens weven

Blijven opletten, de geschiedenisles is nog niet voorbij. Wist je dat het Kortrijk was, waar in 1302 de befaamde Guldensporenslag werd beslecht? Museum 1302 katapulteert je zo weer naar de middeleeuwen, en vertelt waarom 11 juli 1302 tot vandaag zo'n belangrijke dag is.

En dan is er nog het verhaal van de vlasnijverheid: in museum Texture, gevestigd in een vlasverzendhuis, leer je alles over het textiel dat hier geweven werd en hoe dat zijn stempel drukte op de streek. Beide musea bezoek je bovendien helemaal  gratis met je museumpas. 

 

Strandliggen en films kijken 

Ook wie op zoek is naar een streepje cultuur komt in Kortrijk moeiteloos aan zijn trekken. De Stadsschouwburg schotelt je met plezier een voorstelling of concert voor. Op het Buda-eiland, tussen de armen van de Leie, vind je de Budatoren, waar artiesten van allerlei pluimage hun ding mogen doen. Bij Budascoop kan je dan weer terecht voor de betere film, en in de zomer wordt het eiland omgetoverd tot en idyllisch stradsstrand. 

 

Kuieren en bruggen tellen

Weet je niet waar je moet beginnen, met al die tips? Begin dan met een wandeling of fietstochtje doorheen Kortrijk. Flaneer over de verlaagde Leieboorden en spot de zeven bruggen die de oevers met elkaar verbinden - geen enkele ziet er hetzelfde uit. Of spring op je fiets en volg je gevoel: je komt vanzelf de leukste plekjes tegen.