U bent hier:

UiT in Genk

UiT in Genk

UiT in Genk

Ideale bestemming voor een weekendje weg in Limburg.


Genk heeft het werkelijk allemaal: kunst en cultuur, hippe industriële sites en een bruisend stadscentrum, maar ook heerlijk rustige natuur en fijne fietsplekjes. Ideaal voor een citytrip in eigen land

 

Mijnverleden

Je kan hem niet missen in de skyline van Genk:  de schachtbok van C-mine, een van de oude mijnsites van de stad. Ooit werd hier volop steenkool uit de grond gehaald, vandaag is de site een creatieve hotspot met onder andere een cultuurcentrum, een bioscoop en regelmatig een prikkelende tentoonstelling.

Gelukkig zijn ze ook het mijnverleden niet vergeten: met C-mine expeditie daal je langs een reeks installaties af tot een diepte van zes meter onder de grond, om te eindigen met een beklimming van de schachtbok, die maar liefst 60 meter hoog is. Het prachtige uitzicht krijg je er gratis bij.  

 

Gloednieuwe kunstplek

Op Zwartberg - nog zo'n oude mijnsite - vind je dan weer LABIOMISTA, een gloednieuw project van kunstenaar Koen Vanmechelen. Werp een blik in de oude directeurswoning en de bijbehorende studio en galerij van de kunstenaar (waar je trouwens ook een koppel exotische vogels kan spotten), vervolg je route door het uitgebreide Cosmopolitan Culture Park en sluit je bezoek af met een lunch in een van de kunstige picknickplekjes. 

 

Brood bakken en bier brouwen

Volgende stop: Bokrijk. Kuier tussen de historische huisjes van het openluchtmuseum en leer alles over de ambachten van toen, en hoe die eigenlijk nog steeds actueel zijn. Steek de handen uit de mouwen tijdens een workshop bier brouwen of brood bakken, of waag je aan de oude volksspelen in de speelschuur. Met je museumpas bezoek je het openluchtmuseum trouwens helemaal gratis, en nog tot 20 oktober duik je er in De wereld van Bruegel

En als je dan toch in Bokrijk bent: spring op je fiets, want hier vind je het wereldberoemde fietspad dwars door het water. Maak een tochtje door natuurgebied De Wijers (ook wel: het land van 1001 vijvers) en schrik niet als het pad plots in een van die vijvers verdwijnt, tot je fietst met het water op ooghoogte. Indrukwekkend! 

 

Nog niet uitgefietst? 

Nog zo'n fietsparadijs is Nationaal Park Hoge Kempen, een prachtig stukje natuur met aan een van de toegangspoorten bovendien ook een sterrenwacht. Een heerlijke wandeling of fietstocht gevolgd door een potje hemelstaren: de ideale combinatie. Kattevennen is trouwens ook een paradijs voor kinderen: ze leren er alles over het heelal in de cosmodrome en mogen zich uitleven in de astronomische speeltuin. 

 

Op zoek naar nog meer fijne vrijetijdstips? Schrijf je dan in op de nieuwsbrief van UiTinVlaanderen. Elke donderdag valt er een overzicht in je mailbox van wat er de komende week in Vlaanderen en Brussel te beleven valt.