U bent hier:

Theater op locatie

Theater op locatie

Tegen de Friese wind in

Ik haat locatietheater en tegelijkertijd ben ik er verslaafd aan. Dat mag ik rustig zeggen, aan de vooravond van mijn vertrek naar het bijna mythische locatiefestival Oerol in Nederland: welk normaal mens reist bijna een volledig dag per bus, trein en boot naar een afgelegen waddeneiland, om daar fietsend tegen de wind in (en ik verzeker het jullie: in Zeeland kan het waaien) van de ene voorstelling naar de andere te spurten? Ik kan de keren niet meer tellen dat ik mezelf vervloekte, rillend in de stromende regen onder mijn belachelijke plastic poncho, ergens op een duintop, terwijl ik me vergeefs trachtte te herinneren waarom ik op datzelfde moment niet ergens in een warme schouwburg met comfortabele zitjes theater aan het kijken was.

Heldenverhaal

Wel: daarom dus. Om het rillen, om de poncho, om de duintop, en om het heroïsche gevoel dat het dat allemaal waard is, dat vechten tegen de natuurelementen, en om de hoop ook dat de overweldigend mooie natuur van Terschelling zijn zegje zal doen in het theater en je een unieke belevenis zal schenken. Dat gebeurt ook. Ik zag al uitgeregende acteurs het beste uit zichzelf persen in een verbeten poging de gestaag leegstromende tribune tegen te houden. Of Griekse drama's die een extra olympische toets kregen doordat op de achtergrond een pikzwarte lucht dreigde, doorkliefd met bliksemflitsen. En hey, soms schijnt ook de zon ook wel eens, waardoor het fictieve liefdespaar dat elkaar maar niet vindt het gezelschap kan krijgen van een stralende regenboog.

Vlaamse locatiefestivals

In Vlaanderen zijn er tijdens de zomer ook behoorlijk wat locatiefestivals te plukken, die - al spelen ze zich niet af op een woest eiland - met dezelfde onvoorspelbaarheid van de weer- en natuurgoden te kampen hebben. Een van de eerste edities van Theater Aan Zee in Oostende spoelde een razendsnel opgekomen springtij de helft van de installatie weg die zou dienen voor het openingsspektakel op het strand - het betekende financieel bijna het einde van het festival. Een paar jaar geleden ging op de Zomer van Antwerpen Duikvlucht van Studio Orka in première, enfin, dat was toch de bedoeling, maar hagelbollen zo groot als knikkers (midden augustus!) staken daar een stokje voor. Acteur Joris Hessels entertainde toen in zijn uppie meer dan twintig minuten lang 300 kindjes die wat bangig schuilden onder een afdak. Ik zei het al: theater op locatie is een zaak voor helden.

Van Oostende tot Hasselt

Over Dansand in Oostende of Theater op de Markt in Hasselt (volgende editie: 2018) zijn mij voorlopig geen straffe verhalen bekend - wat betekent dat ik er dringend nog eens heen moet. Ciao!

 

Reporter: Evelyne --- “Geen enkel theaterstuk, geen dansvoorstelling of performance ontglipt de kritische blik van podiumliefhebber Evelyne.”

Theater op locatie