Theater online: 5 voorstellingen voor beginners

Weet je niet goed of theater iets voor jou is? Wij pluisden het aanbod van podiumaanhuis.be uit en presenteren je vijf heerlijke en toegankelijke voorstellingen, perfect voor wie wil kennismaken met theater.

De voorstellingen in dit artikel waren te bekijken op podiumaanhuis.be. Nu de theatersector opnieuw tot leven komt, gaat de website offline. Vanaf september 2020 zullen de links dus niet meer werken.

De magie van lijfelijk bij de acteurs in de zaal te zitten, zal je er helaas moeten bij verzinnen. Maar als een van deze voorstellingen je bevalt, dan koop je binnenkort gewoon vol vertrouwen een kaartje voor een échte voorstelling.

 

1. Duikvlucht (Studio Orka)

Drie onzekere personages wonen in een industrieel domein aan de Schelde, allemaal worstelend met verlies of afwijzing. Ze vissen afval uit de Schelde en met hun wonderlijke 'braakballencarwash' maken ze afgedankte spullen proper, omdat alles (en iedereen) een tweede kans verdient. En dan komt veermeisje Vera hun afgedankte levens opvissen ... Ontroerend, grappig en om over na te denken: dit is een voorstellig die lang bijblijft.

Studio Orka heeft een ijzersterke reputatie en tickets voor hun voorstellingen zijn doorgaans in een wip uitverkocht. Het gezelschap brengt familietheater: toegankelijk, visueel verbluffend en altijd op bijzondere locaties. Nu ook in je huiskamer dus.

Met o.a. Titus De Voogdt, Ruth Beekmans en Joris Hessels.

> Bekijk Duikvlucht online

 

2. Poepsimpel (Compagnie Cecila)

Baron Roger heeft zijn kasteel verkocht. Hij nodigt er voor de laatste keer zijn naasten uit: zijn ex-vrouw Babette, zijn zoon Antonin (allebei vertolkt door Titus De Voogdt), zijn piepjonge nieuwe vriendin Caro en buurjongen Benoît (allebei vertolkt door Robrecht Vanden Thoren). Dubbelrollen dus, en dat werkt verrassend goed.

De voorstelling is vrij cynisch: het gaat over teleurstellingen en moeilijke relaties. De drie acteurs (Tom Vermeir speelt Roger) zetten hun personages echter zo cartoonesk neer, zowel fysiek als verbaal, dat het tragikomisch en vaak gewoon hilarisch wordt. De dialogen zijn geweldig en hebben een hoog catchphrase-gehalte. Zéker een aanrader voor wie houdt van een sappige Gentse tongval.

> Bekijk Poepsimpel online

 

3. Hier waak ik (Villanella)

Er werd ingebroken bij actrice Janne Desmet: ze kon de dief recht in de ogen kijken en is vastbesloten om de dader te vinden ... om een taart voor hem te bakken. Diefstal blijkt als een rode draad door haar leven te lopen als ze in deze voorstelling haar levensloop analyseert, van geboorte tot interimjobs.

Met geweldige mimiek en meeslepende vertelstijl bouwt ze groteske scènes over haar jeugd in Zwevegem en Vlaamse clichés. Ze verveelt geen minuut, brengt je aan het lachen en charmeert moeiteloos het hele publiek met heerlijk herkenbare anekdotes, en een vleugje maatschappijkritiek.

> Bekijk Hier waak ik online

 

4. Deurdedeurdeur (SKaGeN)

Deurdedeurdeur is een deurenkomedia in drie delen over ... een deurenkomedie. In het eerste deel zien we een theatergezelschap in de generale repetitie van hun stuk, wat niet echt vlot. Rekwisieten raken kwijt, acteurs doen moeilijk en de regisseur verliest zijn geduld. Vervolgens draait het decor en kijken we mee achter de schermen, waar de acteurs elkaar nog meer voor de voeten lopen. Voor het derde deel kijken we opnieuw richting het podium, wanneer het stuk echt wordt opgevoerd. Alleen loopt nu echt alles in het honderd ...

Dit stuk is een plezier om naar te kijken dankzij de vlekkeloze timing: de mislukkingen worden perfect uitgevoerd. Vooral in het derde deel krijg je amper de tijd om tussen het lachen door naar adem te happen. En passant wordt met een flinke portie zelfspot het theatervak op de korrel genomen.

Met o.a. Mathijs F. Scheepers en Charlotte Vandermeersch.

Bekijk Deurdedeurdeur online

 

5. Onvoltooid Verleden (Olympique Dramatique)

Noël (Tom Dewispelaere) werd na een val in zijn jeugd nooit meer helemaal de oude. Hij blijkt bovendien heel wat op zijn kerfstok te hebben, al is het niet meteen duidelijk wat echt is en wat fantasie is. Hij wordt ondervraagd door de minzame gepensioneerde politiecommissaris Blaute (Jan Decleir).

In een imposant maar sober decor houden Dewispelaere en Decleir twee uur lang een hele voorstelling overeind met niet meer dan subtiele mimiek en zorgvuldig gekozen woorden. Puur 'acteurstheater', zoals dat heet. Een beklijvende whodunit met een vleugje humor.

> Bekijk Onvoltooid Verleden online

 

Lees ook