c Frauke Verreyde

Theater in het voorjaar: 7 onmisbare voorstellingen

Voel je het voorjaar kriebelen? Wij ook! En de theatermakers in Vlaanderen en Brussel ook. Ze verwennen je met een boeketje heerlijke voorjaarsvoorstellingen - dit zijn onze favorieten.

1. Medea danst

Waarom hiernaartoe? Omdat dit 2500 jaar na zijn ontstaan nog steeds een klassieker van formaat is die ons iets leert over de liefde. Theater Malpertuis brengt Euripides' Medea op de planken, het verhaal van een vrouw die haar kinderen doodt om zich te wreken voor het verraad van haar man. 

Regisseur Piet Arfeuille heeft er een handje van weg om zulke zware teksten om te vormen tot beeldende voorstelling, waarin licht, geluid  - en in dit geval ook dans - een grote rol spelen. Eén Medea wordt bijgestaan door acht dansers, die zonder woorden de worsteling van Medea in beeld brengen. 

Waar? Verschillende locaties in Vlaanderen

Wanneer? Nog tot en met 5/03

 

2. Spinrag 2022 in Kortrijk

Waarom hiernaartoe? Omdat dit krokusfestival voor kinderen bol staat van de interessante podiumvoorstellingen voor kinderen van elke leeftijd. Voor de petotters van 4 maand is er al het toegankelijke Manta van Klankennest bijvoorbeeld, kleutertheater 4Hoog komt voor drieplussers met de première van het knotsgekke Kladderadatsch.

Er zijn heel wat circusvoorstellingen en natuurlijk kan Radio Oorwoud niet ontbreken, met een beestig concert dat Beest Of heet en je kleuters zal laten swingen als een, tja, tiet. Op naar Kortrijk dus!

Waar? Verschillende locaties in Kortrijk

Wanneer? Van 26/02 tot 6/03

 

3. De Misdaad en Straf van Lazarus 

Waarom hiernaartoe? Toneelgezelschap Lazarus die zich aan de Russen waagt? Joepie! Dat is altijd goed nieuws. Ook hun bewerking van Dostojevski's klassieker - die de ondertitel De raadselachtige moord op twee oude wijven krijgt - mondt uit in een feestje waarin hilarische en absurde situaties de boventoon voeren. 

Een uitgebreide cast met onder meer Koen De Graeve en Günther Lesage staat garant voor vaart en spelplezier; Zodat je daarna alweer kan beweren: 'de voorstelling was beter dan het boek.' 

Waar? Verschillende locaties in Vlaanderen

Wanneer? Nog tot en met 7/06

 

4. Rigo- lalalala - letto: opera voor iedereen

Waarom hiernaartoe? Regisseur Tom Goossens heeft een missie: opera toegankelijk maken voor iedereen. Hij maakt van Verdi's Rigoletto dan ook een flitsende whodunnit in pocketformaat. Het verhaal van de arme nar Rigoletto en zijn geliefde dochter is een komedie die tragisch afloopt, maar intussen hebben we toch goed gelachen.

Dat is niet in het minst te danken aan acteur Stefaan Degand en de rest van de cast, die het verhaal naar hun mond zetten en met veel gegrinnik opvoeren. Wisten jullie trouwens dat Degand schitterend kan zingen? Her moet het zien om te geloven!

Waar? Verschillende locaties in Vlaanderen

Wanneer? Nog tot en met 28/4

 

5. Sono io: Circus Ronaldo op zijn best

Waarom hiernaartoe? Omdat dit een van de meest ontroerende voorstellingen is van Circus Ronaldo. In een prachtige confrontatie tussen vader en zoon ontmoeten Danny en Pepijn Ronaldo elkaar in de piste voor een kolderiek maar ook melancholisch duet over de dingen die voorbijgaan.

Revelatie van de voorstelling is deze zevende generatie circusartiesten: Pepijn Ronaldo, die de uitstraling en charme van zijn vader evenaart. Wat betekent dat: ouder worden, de fakkel doorgeven, je plaats afstaan? Om te huilen zo mooi.

Waar? Verschillende locaties in Vlaanderen

Wanneer? Nog tot en met 2/07

  

6. Tender men, een bromance

Waarom hiernaartoe? Omdat boys will be boys - of juist niet? Choreograaf Koen De Preter brengt vier mannen met een verschillende identiteit en achtergrond samen, en dat leidt tot een gezonde verwarring. Waar ligt de grens tussen stoer en sensueel? Hoe gaan mannen om met aanrakingen - in een wereld die daar nog vaak ongemakkelijk van wordt? 

De Preter creëert met Tender Men een universum waar de grenzen tussen bro, bromance en romance kunnen vervagen - zoals dat ook in de echte wereld gaat.

Waar? Verschillende locaties in Vlaanderen

Wanneer? Nog tot en met 2/07

 

7. RED, slot van een drieluik

Waarom hiernaartoe? Omdat Luk Perceval na Black en Yellow eindigt met RED - drie voorstellingen die samen de Belgische driekleur vormen maar ook elk een zwarte bladzijde uit de geschiedenis van België belichten. 

Na de kolonisatie uit Black en de collaboratie uit Yellow gaat het in RED over de bomaanslagen in Zaventem uit 2016. De meeste van de betrokken IS-strijders bleken te zijn gerecruteerd in ons land. Is Brussel werkelijk een hellhole, zoals Trump toen beweerde? Perceval zoekt het uit in een epische vertelling waarin live muziek, beeld en tekst naadloos in elkaar overvloeien.

Waar? Sint-Niklaas en Brussel

Wanneer? Nog tot en met 28/5

Meer theater

Van 16 september 2021 tot 14 september 2022

Indoor Weather - Toneelhuis, Bosse Provoost, Ezra Veldhuis

Bourlaschouwburg, Antwerpen - Antwerpen
Theatervoorstelling

 

Lees ook

6 remedies tegen de winterblues

De mooiste poppentheaters