The Sheep Song

Theater in het najaar: 8 onmisbare voorstellingen

Vul de bladzijden van je agenda met het mooiste aan wat het nieuwe theaterseizoen te bieden heeft. Wij verklappen je alvast onze 8 favorieten van het najaar.

1. De woestijn in met Nomad

Waarom hiernaartoe? Omdat Sidi Larbi Cherkaoui een van onze allergrootste choreografen is, en omdat zijn voorstellingen steevast overdonderende ervaringen zijn die je van je sokken blazen.

In Nomad laat hij licht, muziek, decor en natuurlijk dans samenwerken om je naar de woestijn te loodsen: die ultieme plek van vrijheid én van eenzaamheid. Voel je de woestijnwind al zachtjes door je haren strijken?

 

2. 1 acteur, 13 rollen: Het gezin van Paemel

Waarom hiernaartoe? Akkerdjie! Het gezin van Paemel is terug, maar niet bepaald zoals we het al kenden. Theatergezelschap sKaGeN bewerkte de klassieker van Cyriel Buysse tot een monoloog voor 1 acteur en 13 personages.

Je hoort het goed: Valentijn Dhaenens speelt in deze voorstelling met en tegen zichzelf, en verschijnt zowel live als op het scherm. Wie zich afvraagt hoe dat in z'n werk gaat, gaat gewoon kijken op een van de vele plekken die Paemel aandoet.

Waar? Verschillende locaties in Vlaanderen

Wanneer? Nog tot april 2022

3. Vandaag is Yellow

Waarom hiernaartoe? Tijdens de eerste lockdown zag regisseur Luk Perceval zich gedwongen om zijn nieuwe productie YELLOW  helemaal te herdenken: de voorstelling rond het Vlaamse fascisme in de Tweede Wereldoorlog werd een film. Nu is ook de theaterversie klaar, en het belooft een indringend verhaal te worden over mensen die goed willen doen, maar fout handelen. 

Waar? NTGent Schouwburg - Gent

Wanneer? Van 30/09 tot 3/10

4. Filosoferen in Vrede, Liefde en Vrijheid

Waarom hiernaartoe? Het nieuwstedelijk heeft een neus voor interessante passages uit de geschiedenis en weet ze tot leven te brengen in levendig, opwindend verteltheater - denk maar aan de voorstelling over de gele hesjes. In Vrede, Liefde en Vrijheid gaat het over de ontmoeting tussen drie politieke topfiguren in een Parijse hotellobby, ten tijde van het Verdrag van Versailles. Hoe gaan zij om met de definitie van vrijheid?

Waar? Verschillende locaties in Vlaanderen

Wanneer? Van 23/9 tot 21/12. 

5. Laat je verleiden door Carmen 

Waarom hiernaartoe? Laat de castagnetten klepperen, want de Spaanse furie Carmen is in het land! De protagonist uit Bizets opera komt naar Brussel, waar ze bij De Munt een warm onthaal krijgt in een regie van Compagnie Karyatide. Het wordt een bizarre mengvorm van opera en objecttheater - goed voor een publiek vanaf 9 jaar, dat zich door Carmen wil laten opvrolijken tijdens de eerste herfststormen.

Waar? De Munt - Brussel

Wanneer? Van 9 tot 16 november

6. Vaderlandloos: ontroerend muziektheater

Waarom hiernaartoe? Hoe voelt het om geen vaderland te hebben? Op de identiteitskaart van theatermaker Junior Mthombeni stond het woord VADERLANDLOOS in vette letters gedrukt - en hij maakte daar een theatervoorstelling rond.

Samen met zijn muzikale kompanen neemt Mthombeni je mee in zijn familiegeschiedenis. Dat gaat gepaard met woede en strijdlust, maar ook met mildheid en humor.

 

7. Schaapjes tellen in The Sheep Song

Waarom hiernaartoe? Omdat FC Bergman bekend staat om zijn grootse en overmoedige theater-ideeën en dat is in The Sheep Song niet anders.

De voorstelling, die gaat om de verloren onschuld van de mens, speelt zich volledig af op een loopband waarop de acteurs en dansers zich bewegen. En de schapen natuurlijk, want we verklappen ook al even dat er échte schapen te bewonderen vallen.

Waar? Bourlaschouwburg - Antwerpen

Wanneer? Van 22/12 tot 28/5

8. Vaders dragen

Waarom hiernaartoe? There There is een jong circusgezelschap dat zijn première van Carrying My Father maar liefst twee keer geannuleerd zag - maar nu is het eindelijk prijs.

Vier jonge circusartiesten staan op de bühne met hun vader - zij dragen hun vaders zoals die jaren geleden hun zoons in hun armen hielden. Kwetsbaar, ontroerend circustheater.

Meer theater

 

Lees ook

Comedy en cabaret: 7 onmisbare shows

Verder lezen 

Theater met kinderen: 6 onmisbare voorstellingen

Verder lezen