U bent hier:

Stadsfestival 500 jaar Utopia

Stadsfestival 500 jaar Utopia

Leuven - Als je het ons vraagt moeten we in deze soms verwarrende tijden vooral blijven dromen van een betere wereld. Neem een voorbeeld aan Thomas More, de Britse humanist die in de zestiende eeuw - toch ook geen gemakkelijke tijd - zijn beroemde werk Utopia schreef. In dat Latijnse werk bekritiseerde hij de problemen in zijn eigen Engeland door daar een ideale, zelfverzonnen staat tegenover te stellen. Zijn Utopia heeft, bekeken door een moderne bril, veel weg van een socialistische samenleving...

Het werk is een klassieker uit de wereldliteratuur, maar raad eens waar het voor het eerst gedrukt werd? Bij ons in Leuven, juist! In 2016 zal dat dan ook nog eens precies 500 jaar geleden zijn. Geen wonder dat de stad van socialist Louis Tobback zijn illustere voorloper graag in de kijker zet. Onder de noemer 500 jaar Utopia - Leuven viert de stad tot 17 januari het werk van More, met een waaier aan diverse activiteiten. Rode draad is vernieuwing en ontdekking, want Utopia gaat over een beter toekomst: The Future is More.

Een greep uit het aanbod:

  • Museum M trapt af met de prestigieuze tentoonstelling Op zoek naar Utopia, en zoekt de utopie in topstukken van Quinten Metsijs, Hans Holbein, Albrecht Dürer... M is maar het topje van de ijsberg, want er zijn in het programma nog veel meer tentoonstellingen.
  • Theaterliefhebbers worden onder meer op hun wenken bediend door Het nieuwstedelijk, dat voor de allerlaatste keer Hoop speelt, het sluitstuik van de machtige trilogie die begon met Angst en Hebzucht. Amanda Piña en Daniel Zimmerman brengen met Dance and Resistance rituele dansen uit Tabituea, Arizona en Indonesië.
  • Melomanen checken vooral het muzikale startschot op 23 december, wanneer Music for Peace van Karl Jenkins wordt uitgevoerd. Verderop in het jaar staan er nog heel wat meer concerten op stapel, onder meer door Ronny Mosuse, die een keur van artiesten doorheen een waaier aan protestsongs leidt.
  • Nog niet genoeg? Check de lezingen, documentaires, stadsverkenningen...
  • Vergeet vooral niet het hele gezin mee te nemen. Speciaal voor kinderen is er een verrassend Utopia-programma. Dromen over een beter wereld kan niet vroeg genoeg beginnen...

 

Geen resultaten gevonden.