U bent hier:

Speelzones in bossen voor kinderen

Speelzones in bossen voor kinderen

Kinderen spelen niet meer in bossen. Wanneer kunnen onze bloedjes nog eens schaamteloos in bomen klimmen zonder schrik om zich vuil te maken of hun broek te scheuren? En kunnen ze nog wel kampen bouwen - echte, geen virtuele? Het zijn vaak gehoorde kritieken over de jeugd van tegenwoordig. En toegegeven, kinderen zitten vandaag vaker voor de buis of een ander scherm dan de voorbije generaties, maar stellen dat ze helemaal niet meer in de natuur spelen is de waarheid geweld aan doen.

Meer nog, er zijn in Vlaanderen maar liefst 694 zones in bijna 100 bossen en natuurreservaten waar ze naar hartenlust naast de wandelpaden mogen spelen, waar ze tussen de bomen mogen rennen en volop kunnen genieten. Deze zogenaamde speelzones worden aangeduid met een pictogram en nodigen uit om kampen te bouwen, te ravotten en touwenparcours aan te leggen. 

Er zijn zowel permanente speelzones als speelzones die enkel tijdens de zomermaanden (1 juli t.e.m. 31 augustus) worden afgebakend. De speelzones zijn vrij toegankelijk van 8 tot 22 uur. De totale oppervlakte aan speelzones beslaat maar liefst 3.499 ha of 6.998 voetbalvelden!

Alle bossen of natuurreservaten met speelzones
Bekijk alle activiteiten